English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  BD

Katalognummer:  2.110423-25BD

Stregkode:  747313542352

Udgivelsesmåned:  Oct 2016

Periode:  

Format:  DVD

Katalognummer:  2.110417-22

Stregkode:  747313541751

Udgivelsesmåned:  Oct 2016

Periode:  Klassik

Anmeldelse


BEETHOVEN: Symfonierne

12 December 2016  jcKlassisk
John Christiansen

[...]

Fra seks historiske cd’er til seks cd’er med live optagelser med DR Symfoniorkestret og dets spanske chefdirigent Rafael Frühbeck de Burgos fra 1912 til dennes død i 2014. Det er en fornem udgivelse med alle Beethovens ni symfonier, Rodrigos berømte guitarkoncert ”Concierto de Aranjuez” med Pepe Romero som eneste spanske indslag, Berlioz’ ”Symphonie fantastique” og Richard Strauss’ ”Alpesymfonien”. Det er som mindeudgave godt, at Beethoven ikke står alene, men at disse tre andre komponister er ned til at dokumentere andre sider af Frühbeck de Burgos’ kunnen.

Inden man går i gang, beundrer man indpakningen, en bred, solid og gedigen kassette, som man til venstre åbner for en vifteformet indgang til de seks billledplader (dvd – bluray), og til højre for en fyldig bog med Per Morten Abrahamsen farvefotografier af salen og dirigenten og musikerne. Her boltrer Karl Aage Rasmussen, som har skrevet så mange gode komponistbøger, sig nu over Beethoven, og det er som altid læseværdigt og inspirerende. Teksten er både på engelsk, tysk, spansk og dansk. Man får også baggrunden i orden, inden man begynder at lytte, for teksten er let at læse og er kvalitet helt igennem. De to ting hænger sammen.

Optagelserne er teknisk fremragende. Bernhard Güttler og Jan Oldrup må stå som fællesnævner for DRs fine lydtekniske stab. Billedkvaliteten kender man fra DR K, og er der end ikke den store variation i fotograferingen (ja, hvorfor skulle der også være det?), så er det en fornøjelse også at opleve den smukke koncertsal i en teknisk flot billedkvalitet på skærmen hjemme i stuen. Det er en fryd allerede at have denne udgivelse i hånden.  

Udgivelsen er en fin international reklame for kvaliteten af DR symfoniorkestret, som utvivlsomt vil blive opdaget i Spanien. Nok er der gennem tiden kommet mange indspilningen med Frühbeck, som han kaldtes,  når det skulle være kort, men dette lille album får så meget med i en nutidig kvalitet. Og for det danske publikum er sættet én stor erindring om og genoplevelse af en populær dirigents store torsdag aftener.

På en måde er det svært at skrive om Frühbeck de Burgos’ Beethoven. Flere steder kan man læse, at den er dramatisk. Det er ikke det mest specielle ved den, Frühbeck var en rolig, indadvendt dirigent, som i hvert fald ikke viste det store uadvendte temperament. Han lader partituret tale for sig selv, og sådan kommer musikkens karakter frem. Og dermed Beethoven. Man lytter og har det behageligt. Man får den rene vare uden påklistrede tolkninger. Og det er det rigtige at få, når det som her er et sæt, der giver mulighed for at leve sammen med alle Beethovens ni i gengivelser, som både for øre og øje er dejligt naturlige at gå til. I finalen af den niende høres også DRs store kor til sin fordel sammen med en solistkvartet, som kræver, at man også lærer nye navne: sopranen Albina Shagimuratova, mezzosopranen Charlotte Hellekant og tenoren Scott MacAllister. Så kunne man godt have ønsket sig, at der havde været flere danske sangere med end topsolisten Johan Reuter.

Frühbeck de Burgos var med til at skabe et nyt, roligt fundament i DR Symfoniorkestret. Også i de to store pragtværker af Berlioz og Richard Strauss mærkes det, for eksempel i den naturlige skildring af naturens dramatiske vekslen i ”Eine Alpensinfonie”. Varme og naturlighed var særkender for Frühbecks musiceren.  

En lille biografi i bogen nævner, at Frühbeck de Burgos ”var den første spanske dirigent, som opnåede en international karriere”. Hvad med den 20 år yngre Ataulfo Argenta, som dog nævnes her? Hør hans Decca-optagelser fa 1950’erne bl.a. med London Symphony Orchestra, som delvist stadig skulle kunne fås. Han døde for ung, men han var et internationalt geni. Men det rokker naturligvis ikke ved, at kassetten med Radiosymfoniorkestret og Rafael Frühbeck de Burgos er noget ganske særligt.

[...]

A CC Music Store Solution