English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226584

Stregkode:  636943658420

Udgivelsesmåned:  Nov 2015

Periode:  

Anmeldelse


AXEL BORUP-JØRGENSEN: Værker for bratsch

03 December 2015  Kristeligt Dagblad
Peter Dürrfeld
5/6 Stars
Det har ofte slået mig, hvor stort et plus det er, når et pladeselskab forsyner sine udgivelser med informative og velskrevne kommentarer, ikke mindst når det gælder nyere musik. Det er i udpræget grad tilfældet med en ny cd fra Dacapo, hvor Trine Boje Mortensen skriver indsigtsfuldt om både komponisten Axel Borup-Jørgensen (1924-2012) og en række af hans værker, hvor bratschen er tiltænkt en hovedrolle. Lytningen udvikler sig til en fem kvarter lang vandring ind i en dansk komponists særprægede landskab. Og hvad bratschen angår: Alene udtrykket -den skovmørke klang- siger meget om instrumentets karakter.

Det begynder med bratschen alene i -Partita for Solo Viola-, opus 15 fra 1953-1954. Solist er Anette Slaatto, en tysk-dansk musiker, der har studeret hos den legendariske violinist Sándor Végh og optrådt på talrige internationale festivaler. Hendes smukke klang og intense spil kommer man hurtigt til at sætte pris på. Lidt mere krasbørstig er -Music for Percussion and Viola-, opus 18, fra 1955-1956, der efterfølges af skivens måske mest fascinerende nummer -O Bäume des Lebens-, opus 81 fra 1977, for mezzosopran og bratsch. Signe Asmussen synger som sædvanligt smukt og udtryksfuldt, denne gang til den tyske digter Rilkes tekst om -livets træer-. Og det er fint, at man i teksthæftet får det lille digt i Thorkild Bjørnvigs oversættelse.

I sonaten for bratsch og klaver, opus 14, sidder Christina Bjørkøe ved tangenterne, og det samme er tilfældet i det korte stykke -Mobiles after Alexander Calder-, opus 38, hvor den virtuose Mathias Reumert kan opleves på marimba.
Den overmåde righoldige skive rundes af med -Duo for violin og bratsch-, opus 12, det tidligste af Borup-Jørgensen-værkerne i denne indspilning.
Her supplerer ægtefællerne Anette og Helge Slaatto hinanden aldeles fortræffeligt.
A CC Music Store Solution