English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226569

Stregkode:  636943656921

Udgivelsesmåned:  May 2012

Periode:  Sent 20. århundrede, Sent 20. århundrede, 21. århundrede

Anmeldelse


Katrine Ring: En hånd til Holmboe

30 May 2012  Horsens Folkeblad
Christian Rimestad

Komponisten Vagn Holmboe kommer nu på cd i selskab med dj Katrine Ring.

På den klassiske musikfestival Holmboe i Horsens i 2009 dukkede Katrine Ring op som et skævt indslag, da hun i foyeren på Horsens Ny Teater dekonstruerede Holmboe, som det hedder. Nu har denne opgave ført til en cd, 'En hånd til Holmboe', som Dacapo Record udgiver på onsdag.

Opgaven ved festivalen, som Katrine Ring fik i anledningen af den Horsens-fødte komponists 100 års-dag, krævede ikke lang betænkningstid.

-Det var simpelthen en drømmeopgave for mig at få lov til at fordybe mig i en enkelt komponists univers på den måde, fortæller Katrine Ring.

Fra punk til klassisk

51-årige Katrine Ring trådte første gang frem som punk-musiker. Senere vendte hun plader i DR's radio og tv sammen med bl.a. Kim Schumacher og blev en af landets mest kendte dj's.

I dag har musikfænomenet Katrine Ring fået en anden lyd. Danserytmerne afløses af klassiske toner, når hun som en af verdens få klassiske dj's står bag mixerpulten i eksklusive hotel-lounges og klassiske koncerthuse.

Cd-udgivelsen er en vigtig debut for den erfarne dj, fordi hun her for første gang lægger navn og ansigt til et cd-cover. Med 'En hånd til Holmboe' har Katrine Ring nemlig remixet eller dekonstrueret musikken så eftertrykkeligt, at resultatet ifølge Dacapo Records er mindst ligeså meget Ring som Holmboe.

På albummets sidste to skærínger står Katrine Ring da også selv frem som komponist med numrene 'Vagn og Gunnar ryger pibe'.

-Jeg lavede de to numre i studiet, mens jeg arbejdede med Holmboes musik, så de er en slags kommentarer til resten af cd'en, fortæller hun. Det startede bare som en form for pjat, men efterhånden greb det om sig, og nu er de to tracks blevet små historier fortalt i lyd.

Gunnar er i denne sammenhæng Holmboes komponist-kollega Gunnar Berg, som i øvrigt sammen med sin hustru, pianisten Béatrice Berg, boede på Lindved Gl. Skole ved Hornsyld fra 1965 og en lille snes år frem.

Gunnar Berg røg næsten altid pibe på billeder, selv på officielle portrætter.

-Så jeg fandt mig en pibe og optog noget 'real-pibe-lyd', som kunne blandes ind i musikken til en autentisk pibe-atmosfære, siger Katrine Ring.

Udfordrende

For hende har den klassiske musik været en udfordring, fordi den ikke er formateret eller skabt til dj-brug. Tempoet kan ændre sig fra takt til takt, og variationen af instrumenterne er mangfoldig.

Katrine Ring har derfor valgt at koncentrere sig om Vagn Holmboes 13 kammerkoncerter, skrevet i årene 1939-1956.

-Klangligt og harmonisk er kammerkoncerterne moderne med en stramhed, en enkelthed og melodiklodser, som kan klippes rent i en computer og loopes, og warpes og pastes og alt muligt andet også, siger hun.

A CC Music Store Solution