English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226153

Stregkode:  636943615324

Udgivelsesmåned:  Jun 2016

Periode:  21. århundrede

Anmeldelse


PELLE GUDMUNDSEN-HOLMGREEN Green Ground

04 July 2016  Politiken
Henrik Friis
6/6 Hjerter

Pelle Gudmundsen-Holmgreen døde i sidste uge med 50 års musikalsk produktion på samvittigheden, der er helt enestående. De mange særegne værker viser en komponist, der fandt sin stemme i 1960’erne og siden brugte tiden til at raffinere udtrykket. Musik, der på den ene side altid lyder umiskendelig ’pellesk’, men på den anden side bliver ved med at overraske. Paradoksalt nok.
Kronos Quartet og vokalkvartetten Theatre of Voices hørte til Gudmundsen-Holmgreens yndlingsgrupper, og deres nye fælles cd lyder sådan også som noget af det bedste, der findes med mandens musik. Kronos spiller klart og pågående, men ikke anstrengt og sangerne er ekstremt præcise og glasklare, mens de i øvrigt trakterer en del skramlende slagtøj. Alt er godt og trygt som altid med opstilling af fascinerende musikalske tableauer af klange, der får lov at være med, uanset om de er polerede eller rå. Sådan har formlen været siden tresserne.

Hatten blæser så helt af lytterens hoved, når værkerne bliver lagt oven på hinanden. Ja, det bliver de. Først hører man den vilde strygekvartet nr. 11 ’No Ground’, så det rolige sangværk ’Green’ og så det formfuldendte værk for begge, ’No Ground Green’. Og alt passer som hånd i handske. Det vilde får en ramme at klinge i, og det rolige får puls. Og så sker præcis det samme igen på anden halvdel af cd’en, bare med strygekvartet nr. 10 ’New Ground’ med samme ’Green’ ovenpå. Og det passer sgu også!

 
A CC Music Store Solution