English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226148

Stregkode:  636943614822

Udgivelsesmåned:  Jan 2014

Periode:  Tidligt 20. århundrede

Anmeldelse


KNUDÅGE RIISAGER: The Symphonic Edition Vol. 3

05 February 2014  Kristeligt Dagblad
Peter Dürrfeld
4/6 Stars
Sprælske Riisager fra Aarhus

Det mest forbløffende ved ”Volume 3” af Knudåge Riisagers ”The Symphonic Edition” er i bund og grund, at der er tale om en verdenspremiere på hele tre symfoniske værker, som Bo Holten og Aarhus Symfoniorkester med stor ildhu har givet sig i kast med. Riisagers ”Sinfonia Concertante” for strygere, opus 34, stammer fra 1937 og er i fem satser, der tilsammen blot varer et kvarters tid, men så er der også fart og flugt over feltet – tilsat den sædvanlige Riisagerske elegance og humor.

Med ”Sinfonia Gaia”, opus 38 (egentlig hans 4. symfoni), fra 1939-40 og ”Sinfonia Serena, opus 52 (den 5. symfoni), fra 1949-50 er vi med henholdsvis tre og fire satser oppe på en spilletid tæt på de 20 minutter, og i begge tilfælde fornemmer man tydeligt mere substans og sammenhængskraft end i de værker, der var repræsenterede i ”Volume 1”, og hvor det var 1920’ernes Riisager, man kunne lægge ører til. Riisager var en søgende og nysgerrig komponist, en af de væsentligste skikkelser i dansk musikhistorie efter Carl Nielsen, og han havde en evne til at nyorientere sig med årene, samtidig med at han i sin struktur syntes at blive mere stringent. Barnesindet synes den akademiske og meget foretagsomme mand, der en halv snes år var direktør for konservatoriet i København, at have bevaret gennem hele sit liv (1897-1974).

Det er en væsentlig cd, der her er kommet på markedet, og cd-omslaget med sit harlekin- inspirerede mønster lover ikke for meget. Der er virkelig megen glæde og en god del spræl at hente i denne udgivelse, og Claus Røllum- Larsen skriver i den medfølgende booklet kyndigt og fyldigt om komponisten og hans værker. Og vi har endda gemt om ikke det bedste, så i hvert fald det første til sidst: For cd’en indledes med Riisagers uimodståelige Sommerrapsodi over danske folkemelodier, skrevet i 1943, som et udtryk for ægte dansk nostalgi midt under besættelsen. De kære, gamle melodier folder sig nænsomt og underfundigt ud – ”Jeg gik mig ud en sommerdag at høre”, ”Længe nok har jeg bondepige været” og flere andre perler fra den danske sangskat udsat for den farverige aarhusianske orkesterpalet.

A CC Music Store Solution