English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226093

Stregkode:  636943609323

Udgivelsesmåned:  Mar 2010

Periode:  Barok

Anmeldelse


Heinrich Schütz: Die Sieben Worte; Johannes-Passion

07 April 2010  Kristeligt Dagblad
Jakob Holm
4 Stars
Rationel, religiøs musik

Efter Lukas-Passionen og Jule- og Opstandelseshistorien er Ars Nova Copenhagen og dirigent Paul Hillier nu nået til tredje udgivelse i rækken af cd'er med religiøse korværker af Heinrich Schütz (1585-1672). Den rummer to værker i form af den instrumentalt understøttede De syv ord samt den rent vokale Johannes-Passion.

Som på de foregående udgivelser skal man heller ikke på denne forvente smækre melodier og lidenskabelige tonesætninger, for i begge værker er det refleksion og kontemplation, der er Schütz' formål, ikke fortælling og drama, og det faktum, at han ikke forsøger at skabe følelsesmæssige rørelser i lytteren, gør ham enestående blandt andre 1600-talskomponister. Men denne fokus på at skabe en bestemt reaktion hos den i forvejen hengivne lyttter og på luthersk vis en personlig forbindelse med evangeliet gør det ærlig talt også undertiden til en lidt kedsommelig musikalsk oplevelse.

Man kan dog glæde sig over, at der på solistsiden er tale om gengangere fra de forrige udgivelser, for her er der tale om virkelig kvalitet: Tenoren Adam Riis er glimrende som Jesus i De syv ord og som evangelist i Johannes-Passionen, og Jakob Bloch Jespersen viser atter, at han er en af landets bedste basser i sin rolle som Jesus i Johannes-Passionen.

Umiddelbart er De syv ord den mest lyttevenlige qua instrumentledsagelsen, men på den anden side kan man ikke forestille sig noget mere ærligt og ægte, nærmest renskuret udtryk for menneskets gudsforhold end Johannes-Passionen.

Teksten er i centrum, og den kommunikeres her klart, utvetydigt og med nærmest rationel kølighed, på den måde som tempoet er afstemt efter orddelingerne og monotont flydende. Ingen kan gøre det bedre end Ars Nova Copenhagen, men det er nok alligevel en udgivelse mest for kendere.A CC Music Store Solution