English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226045

Stregkode:  636943604526

Udgivelsesmåned:  Feb 2013

Periode:  Sent 20. århundrede

Anmeldelse


Bent Sørensen: La Notte

03 May 2013  Klassisk
Henrik Friis
5/6 Stars

NAT MED SØRENSEN

Dengang i 90'erne, hvor få komponister kunne finde sig selv mellem uafsluttet modernisme, ny computerteknologi og tiltagende publikumskrise for den nye kompositionsmusik, opdyrkede Bent Sørensen sin helt egen poetiske, på sin vis nyromantiske tone . Cd'en her rummer tre små og store nedslag i den åre, der siden har vist sig at være en uudtømmelig kilde til inderlige udtryk fra Sørensens hånd.

Hovedsagen først. Den engelske pianist Rolf Hind, der om nogen har specialiseret sig i nye klaverværker, er solist i solokoncerten 'La Notte' fra 1998. I førstesatsen pibler klaveret af små figurer, mens orkestret bøjer klangene op og ned som elementer i en drømmeverden, hvor man ikke kan stå fast. Det bliver undervejs temmelig voldsomt, men alle de konstante impulser sørger for at holde det slørede billede på plads. Andensatsen er helt anderledes rolig. Stadig sløret og uhåndgribelig, men rolig og afklaret .

Cd'ens to øvrige værker er mindre anlagt. 'Sieben Sehnsüchte' er præcis, hvad de foregiver at være: nemlig syv forskellige slags længsel for violin og klaver, hvor Hind spiller nænsom klaverstemme til sin faste makker David Albermans violin. En sats er spinkel som sårbart spindelvæv, en er brysk som stræben efter det umulige, en er brudt helt igennem som tvivl og melankoli. Det sidste hænger ved dem alle sammen som en umiskendelig Sørensensk signatur.

Sidst dukker klaverværket med den uudgrundelige titel 'Masque of the Red Death' op som en hvirvelvind af små stik og hug i et sammenhængende, virtuost fletværk. Kun enkelte gange i løbet af de 10 minutter stopper Hind helt op og trækker vejret dybt, før det går løs igen. Vi er konstant indhyllet i mørke i 1800-tallets allegoriske verden af storladne, udfarende udtryk nogenlunde samtidig med Edgar Allan Poes pesthistorie, som Sørensen har lånt sin titel hos.

A CC Music Store Solution