English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  CD

Katalognummer:  8.226037

Stregkode:  636943603727

Udgivelsesmåned:  Sep 2007

Periode:  Sent 20. århundrede

Anmeldelse


Per Nørgård: Secret Melodies

23 October 2007  Politiken
Thomas Michelsen
6/6 Hjerter

Fuld af overskud

 

Per Nørgård Klaverværker og sonate for soloviolin samt Rolf Hind: 'Das unenthüllte' for violin og klaver. Rolf Hind, Nicholas Hodges (klaver). David Alberman (violin). Dacapo 8.226037. Seks hjerter. Det ligner rod og i værste fald selvpromovering, når pianist-wonderboy Rolf Hind fra England blander klaverværker af Per Nørgård med en solosonate for violin af komponisten - og så lige skubber et eget værk for violin og klaver ind imellem. Endda et værk med den prætentiøse tyske titel 'Das unenthüllte'. Men det drejer sig hverken om rod eller selvpromovering.
Derimod om en usædvanligt velkomponeret fødselsdags-cd udgivet i Nørgårds 75-år

Ikke bare spiller Hind musikken forbilledligt klart og levende. Også sammensætningen af værkerne er fremragende. Her lægges ud med noget så ur-nørgårdsk som 'uendelig modtagelse' i form af det store stykke for to klaverer og fire metronomer 'Unendlicher Empfang', som med sin kombination af romantisk melodiføring og vild energi var en øreåbner ved fejringen af Nørgård i Tivoli i sommer. Her får vi den i en for alvor klar overskudsleverance fra Hind og Hodges. Vildtfavnende og fascinerende! Ikke mange kan spille Nørgårds virtuose 'Achilleus og skildpadden'. Hind kan, så mikrofingerierne bare fungerer. Og når stykket slutter med et smæk, begynder Hinds egen tresatsede antiviolinsonate med det samme smæk. Quelle elegance!

Selv fløjtetonen fra Nørgårdstykket 'Remembering' - et spin off på bratschkoncerten 'Remembering Child', som Radiosymfoniorkestret fejrede komponisten med for kort tid siden - dukker op. Og selv om man i bookletten kan læse om litterære inspirationer bag Hinds lyttende, rumskabende og spændende værk, er det Nørgårdspillet, man mistænker for at have født ideerne. Nørgårds geniale vækstprincip kaldet Uendelighedsrækken får liv under Hinds fingre i tre uprætentiøse inventioner fra 2002, 'Stadier', og alene for Albermans forbløffende violinspil i 'The Secret Melody' bør alle høre denne cd. Koblet med flere fine kig ind i det nørgårdsk nysgerrige univers er Rolf Hinds klaverkunst alle pengene værd.

A CC Music Store Solution