English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  SACD

Katalognummer:  6.220622

Stregkode:  747313162260

Udgivelsesmåned:  Jul 2012

Periode:  Sent 20. århundrede, Sent 20. århundrede, 21. århundrede

Anmeldelse


Per Nørgård: Libra

18 July 2012  Kristeligt Dagblad
Peter Dürrfeld
4/6 Stars

En af Danmarks førende komponister, Per Nørgård, har i denne måned rundet 80 år, og det fejres naturligvis på flere måder.

Dacapo Records har således udsendt et par cd’er med musik af Nørgård. En af dem har fået titlen ”Libra”, opkaldt efter det længste af de tre vokalværker, som blev indspillet i forlængelse af VokalEnsemblets koncert ”Tillykke, Per Nørgård, med de 80 år”, som fandt sted i Den Sorte Diamant i foråret.

”Libra”, der stammer fra 1973, er et kantateagtigt værk i 10 satser og har tekster af Rudolf Steiner og salmisten David. Det fremstår trods sine vidt forskellige dele helt gennemstruktureret.

Nørgård har selv forklaret: ”I lighed med titlens betydning er musikkens element behandlet ud fra forestillingen om det harmonisk afbalancerede. Grundmaterialet er det samme, men det udspaltes i former, der på én gang kontrasterer og afbalancerer hinanden.”

Lyder det fortænkt? Det er snarere gennemtænkt, som så mange af Per Nørgårds værker er det, gennemtænkte og gennemstrukturerede.

Det er i vid udstrækning intellektuel musik, der til gengæld ikke brillerer på det melodiske eller emotionelle plan.

For øvrigt skal man erindre sig, at Libra er et astrologisk fænomen, idet det er den latinske betegnelse for vægtens tegn. Ikke noget tilfælde: Nørgård har i perioder interesseret sig for fænomenet astrologi.

De to øvrige værker på skiven er Rêves en pleine lumière (komponeret 1989/2002 for blandet kor til tekster af Paul Élouard) samt Kredsløb fra 1977 – her består teksten af fragmenter af Ole Sarvigs digte ”Året” og ”I haven”.

Værket var oprindelig komponeret i seks satser, men andensats er efter komponistens ønske udeladt, da den udelukkende er en stum sekvens, hvor sangerne skifter plads. En gennemtænkt udeladelse, må man sige.

Udførelsen af de tre Nørgård-værker er meget professionel med DR’s VokalEnsemble, dirigeret af Fredrik Malmberg, Adam Riis som en overbevisende tenorsolist og den svenske guitarist Stefan Östersjö med fornemt solospil i to af Libra-satserne. Et teksthæfte giver yderligere info om de tre værker, og cand.mag. Eva Hvidt fortæller indsigtsfuldt om blandt andet Per Nørgårds såkaldte uendelighedsrække.

A CC Music Store Solution