English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  SACD

Katalognummer:  6.220575

Stregkode:  747313157563

Udgivelsesmåned:  Mar 2012

Periode:  Tidligt 20. århundrede

Anmeldelse


Rued Langgaard: Strygekvartetter Vol. 1

18 April 2012  Kristeligt Dagblad
Peter Dürfeld
4/6 Stars

Det er ingen hemmelighed, at den danske komponist Rued Langgaard (1893-1952) var en sær snegl, og at hans musik i lang tid stod i skyggen af Carl Nielsens. Langgaard blev ugleset i sin samtid, og undervurderingen af ham kunne tangere mobning, som da dramatikeren Soya latterliggjorde ham – under det slet skjulte navn Rurik Bakkegaard – i sit skuespil ”Frit valg”. Hans mange symfonier er ikke vanskeligt tilgængelige i den forstand, mange avantgarde-værker kan være det, men kan alligevel være svære at få greb om.

Man kan mene noget tilsvarende om hans strygekvartetter, som netop er blevet indspillet af det nye danske ensemble Nightingale String Quartet, der består af fire dygtige kvindelige strygere, alle i tyverne. Alene satsbetegnelserne fortæller noget om Langgaards egenart. De er alenlange med op til en halv snes tempobetegnelser for hver enkelt sats og overskrifter i stil med ”Stormfulde skyer”, ”Bortkørende tog” og ”Skumrende landskab”. Men musikken er faktisk ikke så tosset, ideerne kommer vældende – ikke altid lige strukturerede, bevares – men mange vil utvivlsomt komme Langgaard nærmere ved at lytte til denne generøse skive, der med en spilletid på over 70 minutter kommer godt omkring i komponistens univers og afrundes med nogle energiske variationer over salmen ”Mig hjertelig nu længes”, som mange vil kende bedre under titlen ”Befal du dine veje”.

Nattergalene spiller med liv og lyst, og man fristes til at sige, at aldrig har Langgaard lydt skarpere. En fin cd, hvis man vil give ham en chance. Jeg er i hvert fald blevet nysgerrig efter mere – også fra den nye danske kvartet.

A CC Music Store Solution