English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  SACD

Katalognummer:  6.220575

Stregkode:  747313157563

Udgivelsesmåned:  Mar 2012

Periode:  Tidligt 20. århundrede

Anmeldelse


Rued Langgaard: Strygekvartetter Vol. 1

27 March 2012  Politiken
Henrik Friis
5/6 Hjerter

Langgaards fandenivoldske autoritet

Seneste bidrag til det støt voksende Rued Langgaardkatalog er første del af de samlede strygekvartetter. Spillet medrivende og slagkraftigt af de fire unge kvinder i Nightingale String Quartet

På overfladen virker det pudsigt, at det nationale danske pladeselskab Dacapo udsender Rued Langgaards strygekvartetter. Godt nok er det 25 år siden, at hæderkronede Kontrakvartetten indspillede deres version af 6 af de 10 mere eller mindre excentriske værker. Men kvaliteten på de gamle skiver er uomtvistelig, og de fire musikere i Nightingale String Quartet, som selskabet har allieret sig med til alle kvartetterne på tre cd'er, er stadig konservatoriestuderende.

Men i samme øjeblik laserstrålen rammer det første spor på den første af de tre planlagte cd'er, forstår man, hvorfor Dacapo har sat projektet i søen.
De banebrydende tonemalerier i Langgaards anden strygekvartet får nerve og nærvær som aldrig før. Lydbillederne af bortdragende skyer, bortkørende tog og det skumrende landskab - som Langgaard selv har betitlet sine sære satser - river og rusker i ørene med både velklang og intensitet.

Her bliver små støjlyde ikke poleret væk i efterbehandlingen, og resultatet er en fornemmelse af at høre musikken live - helt tæt på.

DER ER IKKE meget overensstemmelse mellem kvartettens lidt pussenussede navn og reference til H. C. Andersens sødladne eventyr - og så den heftige klangæstetik, de sigter efter, men det er heller ikke så vigtigt.

De fire imponerende kvinder - Josefine Dalsgaard og Gunvor Sihm, der skiftes til at spille førsteviolin, bratschisten Marie Louise Broholt Jensen og Louisa Schwab på cello - er midt i 20' erne og sidder i disse dage i Wigmore Hall i London sammen med ni andre unge strygekvartetter i byens store kvartetkonkurrence, der kan blive adgangsbilletten til en international karriere. På samme måde som deres lidt ældre kolleger i Den Danske Strygekvartet, der vandt konkurrencen i 2009 og siden har kunnet gå på vandet. Og cd'en her tyder på, at de har formatet.

Den første cd rummer kvartetterne 2, 3 og 6 plus variationerne over melodien ' Mig hjertelig nu længes'. 70 minutter i selskab med Rued Langgaards dramatiske verden, og det er svært ikke at lade sig rive med.

NÅR NIGHTINGALE spiller under anvisninger som ' rovbegærligt' eller ' spodsk' i den tredje strygekvartet, synes man at forstå, hvad der udspillede sig af vanvidsscener i den knudrede komponists hoved.

Alene den fandenivoldske andensats er hele cd'en værd.
Hører man til dem, der får for meget af det svulstige i Langgaards voluminøse symfonier, kan det klart anbefales at gå i krig med den slanke linje i kvartetterne.

Der er selvfølgelig momenter, hvor man helt ædrueligt ikke kan skelne mellem Kontrakvartettens bud og de unges.
Hvor de mere stilfærdige dele af Langgaards sind viser sig som enkle bevægelser og renfærdig melodi, f. eks. i den korte ensatsede sjette strygekvartet.

Hvordan mandens almindelige melankoli skal fortolkes, er de altså ret enige om. Men det kan vel dårligt blive et kritikpunkt?

 

 

UNGE TONER. Musikerne i Nightingale String Quartet er stadig konservatoriestuderende, og de spiller Rued Langgaard ( 1893-1952) med både nerve og nærvær. Foto: Nikolaj Lund

A CC Music Store Solution