English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  SACD

Katalognummer:  6.220574

Stregkode:  747313157464

Udgivelsesmåned:  Jun 2014

Periode:  Sent 20. århundrede, Sent 20. århundrede, 21. århundrede

Anmeldelse


En Vibrerende Understregning

06 June 2014  Jyllands-Posten
Jens Povlsen

En gang imellem kommer der noget overraskende godt ud af at tage sig et eksperimenterende frikvarter. Komponisten Per Nørgård har gjort det hele livet, men Wiener Filharmonikerne er ikke ligefrem dem, der har tradition for at opholde sig særligt længe ved nutidens vidt forgrenede musikeksperimenter. På deres nyeste cd pakker orkestret imidlertid standardrepertoiret af vejen for en stund og begiver sig i stedet ud på en symfonisk opdagelsesrejse med Per Nørgård som rejseleder.

I 1950’erne var Per Nørgård lige to skridt længere ude ad den symfoniske tangent end forbilledet Sibelius. Dengang bed symfonikeren Nørgård fra sig med den strenge ”Sinfonia austera”, og det gør han også i den 8. Symfoni fra 2011.

Nørgårds veludviklede sans for at åbne døren til nye rum, der sætter sig mellem ørerne, møder man i begge symfonier, som er fulde af hudløse betroelser og vild klangfantasi. Albummet bliver båret oppe af tilsvarende fantasi i leveringen fra Wiener Filharmonikerne og den finske dirigent, Sakari Oramo. Orkestret summer af liv og nysgerrighed, så man tror det er løgn. Nørgård løftes til det sublime af Oramos intelligente kunst, der lader musikken ånde gennem sin uforudsigelighed og saftige alvor.

A CC Music Store Solution