English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Format:  SACD

Katalognummer:  6.220535

Stregkode:  747313153565

Udgivelsesmåned:  Aug 2010

Periode:  Tidligt 20. århundrede

Anmeldelse


Rued Langgaard: Sfærernes musik

13 August 2010  Berlingske Tidende
Søren Schauser

Proms kemi blev til dansk guld

DRs millionsatsning i Royal Albert Hall onsdag aften blev en historisk succes. Tre timers promenadekoncert brændte dansk musik ind i briternes bevidsthed - med en dansk dirigent, et dansk orkester og komponisten Rued Langgaard i spidsen.

 

LONDON: »Oh, you are from Denmark!« Den høje herre i skjorteærmer havde stået i kø flere timer. Han glædede sig sådan til den danske aften.

Man følte sig helt som dagens mand i engelsk sovs.

Royal Albert Hall dannede ring om DRs kæmpe fremstød for dansk musik i onsdags.

Et arrangement med hundreder af medvirkende og tusinder af publikummer.

En koncert med hele tre hovedværker og to pauser.

Ligeti og Langgaard

 

Første pause. Køen til toiletterne ligner en folkevandring.

Men alle er på plads til det store nummer bagefter, til aftnens længe ventede højdepunkt: Rued Langgaards tre kvarter lange »Sfærernes musik « fra Første Verdenskrigs midte. De færreste briter har hørt den før. Og selv mange danskere vil spørge: »Hvad for noget?« Der findes faktisk en forbindelse mellem Ligeti og Langgaard, mellem den ungarske berømthed og den danske outsider.

Ligeti havde engang set nogle noder fra Langgaards hånd - endda noderne til netop »Sfærernes musik «. De kunne godt ligne ungarerens egne prikker en smule. Så hans reaktion kom prompte: »Jeg vidste ikke, jeg var Langgaard-epigon,« sagde han! Egentlig en både sød og sjov bemærkning. Ligeti selv var jo en af verdens største komponister efter Anden Verdenskrig. Kendt fra musikken til »Rumrejsen 2001« og alt muligt.

Så vi elskede hans ros til den danske kollega fra generationen før. Den er for længst endt som gyldent løv over Langgaards livsværk.

Ungareren var et geni, danskeren hans forgænger.

Eller hvad Langgaard slog ikke mere igennem af den grund.

Han hadede selv sin samtidige Carl Nielsen, var mere og mere på tværs af parnasset, blev til sidst deporteret til det fjerne Ribe som domorganist.

Og mange kritikere har indtil for nylig hørt skævt til hans mærkelige musik .

Men dét skal den aften i London nok lave om på. Værket udkommer på CD i disse dage. Hør den endelig! Eller tænd for optagelsen fra Albert Hall på søndag kl. 1p i P2.

For det blev medrivende, uforglemmelige, kosmiske øjeblikke: Man hørte musikere overalt i Albert Halls oval, hørte sangere på mørke etager mane om suk og klager fra Jordens jammerdal, hørte sære toner fra klaverer uden tangenter og Jamen, altså. Det var så stort. Symfonien af finske Sibelius bagefter blev en ren dessert - hvor storslået den end er. Og et ekstranummer i form af Champagnegaloppen viste noget nyt: At også briter kan klappe i takt.

Dét havde de nu gjort alligevel.

A CC Music Store Solution