English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

L'Homme Armé - Værker for solocello


Morten Zeuthen, cello

Hans Abrahamsen, komponist
Vagn Holmboe, komponist
Svend Nielsen, komponist
Per Nørgård, komponist
Andy Pape, komponist
Karl Aage Rasmussen, komponist
Niels Rosing-Schow, komponist
Poul Ruders, komponist

Om:
Titlen på den kendte 1400-tals sang L’Homme Armé betyder ”Den bevæbnede mand”. På Dacapos nye cd-udgivelse betyder titlen også, at Morten Zeuthen her er udrustet med sin tro følgesvend, celloen – og intet andet. Tiden står stille, når Morten Zeuthen går i enrum med sit instrument. For Zeuthen har solo-optræden været en vigtig del af hele karrieren fra debuten til i dag. Omdrejningspunktet på Dacapos nye cd er Poul Ruders’ virtuose variationsværk L’Homme Armé, som blev komponeret til Zeuthens debutkoncert i 1976. De ni solovariationer bygger på den kendte 1400-tals sang med det belejlige navn, og indebærer bl.a., at solisten både skal fløjte og nynne undervejs. Resten af Dacapos cd bindes musikalsk sammen af siciliano-rytmen, som Morten Zeuthen har brugt som springbræt for en række små bestillingsværker hos tidens markanteste danske komponister. Vi hører fire nulevende komponisters bud på en moderne solo-siciliano, og til slut klinger tre solosonater af Hans Abrahamsen, Per Nørgård og endelig Vagn Holmboe.

Køb CD

  $21.30
Download album (MP3)   $9.80
Vælg downloadformat:
læs om formaterne

Trackliste:

Priser vist i Amerikanske dollars
POUL RUDERS (b. 1949)
Bravour studies for solo cello over "L'homme armé" (1976)
1

Theme

0:35 Play $1.40
2

Var. 1: Overture

2:02 Play $1.40
3

Var. 2: Recitative

0:55 Play $1.40
4

Var. 3: Serenade I

2:33 Play $1.40
5

Var. 4: Potpourri

0:45 Play $1.40
6

Var. 5: Etude

1:10 Play $1.40
7

Var. 6: Intermezzo

1:40 Play $1.40
8

Var. 7: Fantasia

1:46 Play $1.40
9

Var. 8: Serenade II

3:14 Play $1.40
10

Var. 9: Finale: Variation classique

2:31 Play $1.40
KARL AAGE RASMUSSEN (b. 1947)
11

Silhouette to a poem by Naja Marie Aidt (1995)

2:35 Play $1.40
ANDY PAPE (b. 1955)
12

Siciliano sconfortevole (1999)

2:56 Play $1.40
NIELS ROSING-SCHOW (b. 1954)
13

Siciliana (1999)

4:12 Play $1.40
SVEND NIELSEN (b. 1937)
14

Siciliano, "Once upon a time" (1999)

3:44 Play $1.40
PER NØRGÅRD (b. 1932)
Sonate breve: Sonata for solo cello no. 3 "What - is the word!"
15

I Lento

1:48 Play $1.40
16

II Imposante

3:54 Play $1.40
17

III Andante

1:30 Play $1.40
HANS ABRAHAMSEN (b. 1952)
Sonata for solo cello (1988-99)
18

I Hymn

2:24 Play $1.40
19

II Storm and Still

3:07 Play $1.40
20

III Siciliano

5:46 Play $2.10
VAGN HOLMBOE (1909-1996)
Sonata for solo cello, opus 101 (1969)
21

I Præludio. Tempo giusto

5:13 Play $2.10
22

II Fugare. Allegro risoluto

3:57 Play $1.40
23

III Introduzione. Adagio - Finale. Allegro giocoso

6:11 Play $2.10
Total spilletid  64 minutes

Andre anbefalinger

Poul Rovsing Olsen
Per Nørgård
Koppel, Nørgård, Ruders, Rosing-Schow, Nordentoft
Vagn Holmboe

Bevæbnet med cello

Med sit store melodiske omfang og sin udtryksstyrke har celloen mere end noget andet strygeinstrument vist sig oplagt til rendyrket solomusik. Også selv om den først omkring år 1800 når i nærheden af sine nuværende muligheder, i hvert fald som virtuost soloinstrument i koncerter med orkester og som ligeværdig partner i kammermusik.

Johann Sebastian Bachs seks suiter for solo cello fra omkring 1720 forbliver dermed i to århundreder enlige svaler. Reelt er det først med Zoltán Kodálys Sonate for solo cello i 1915, at instrumentets kvaliteter på helt egen hånd bliver (gen)opdaget.

Op igennem 1900-tallet får det at komponere for solo cello til gengæld større og større tillokkelse for mange komponister. Ikke mindst i Danmark, hvor efterhånden flere generationer af cellovirtuoser har haft langvarige og tætte samarbejder med landets markante komponister, hvad både de ældre og nye værker på denne plade udspringer af.

 

Poul Ruders

Bravourstudien for solo cello over “L’homme armé”

Den lille 1400-tals sang L’homme armé (“Den bevæbnede mand”) er europæisk musiks første store eksempel på, hvad der i nyere tids jazzmusik er blevet kendt som en standard. Det vil sige et tema, hvis musikalske muligheder får mange forskellige komponister og udøvere til at give hver deres bud på det – i dette tilfælde frem for alt som grundlag for adskillige tonesætninger fra renæssancen af den katolske messetekst.

Poul Ruders’ række af virtuose etuder over temaet er komponeret til Morten Zeuthens debutkoncert fra Det Jyske Musikkonservatorium. Selv om værket aldrig er blevet indspillet før, er det et af nøgleværkerne i Ruders’ tidlige periode, hvor han i adskillige værker beskæftigede sig med at fortolke ældre musik, ikke mindst fra renæssancen og barokken.

Imidlertid er Ruders’ tilgang til den ældre musik ikke så meget på Stravinskijsk vis at fremhæve afstanden mellem den og os. Snarere gælder det, også i Bravourstudien, om at finde måder, hvorpå den ældre musik kan gøres nærværende og anvendelig også i dag.

Samtidig bliver værket netop ved valget af den tidlige musiks mest kendte ‘genbrugs-tema’, i sig selv en form for kommentar til de mange forskellige og ofte modsatrettede historiske prismer, vi oplever europæisk musiktradition igennem. Her både en meget gammel melodi med associationer til såvel fordums krige som – for de musikhistorisk belæste – fordums kirkemusik, et relativt moderne instrument som celloen, en udpræget romantisk tradition som den virtuose etudesamling, og i hver af de ni variationer en ny historisk indfaldsvinkel: en dramatisk ouverture i noget der ligner fransk barokstil, et udtryksfuldt recitativ, en fjern serenade spillet med sordin, et sprælsk potpourri, en ren opvisningsetude, et ubekymret intermezzo (hvor cellisten også skal fløjte), en bredt anlagt fantasi (hvor han nynner), nok en serenade, og til slut en “Variation classique” der, når det kommer til stykket, er så moderne som noget.

 

Karl Aage Rasmussen

Silhuet til et vers af Naja Marie Aidt

 

Andy Pape

Siciliano sconfortevole

 

Niels Rosing-Schow

Siciliana

 

Svend Nielsen

Siciliano, “Der var engang”

 

Pladens næste værkgruppe afspejler spørgsmålet: hvad sker der, og hvad bliver det samlede billede, hvis et antal komponister bliver bedt om hver for sig at give et bud på en traditionel genre? De involverede komponister har alle fået i opdrag af Morten Zeuthen at skrive et værk over den stilfærdigt vuggende rytme i tre- eller seksdelt takt, der siden slutningen af 1700-tallet har været kendt som siciliano eller sicilienne.

Som andre af de traditionelle satstitler i ældre klassisk musik har denne rytme fået navn efter et angiveligt geografisk udgangspunkt – det være sig (traditionelt franske) satstitler som ecossaisen fra Skotland, polonaisen fra Polen eller allemanden fra Tyskland. I større format kendes fænomenet fra Johann Sebastian Bachs franske og engelske suiter, såvel som fra hans Italiensk koncert.

Men modsat andre satstitler fra baroktiden har siciliennen aldrig indgået i de flersatsede suiter. Med sin lidt melankolske karakter og ofte lange melodilinjer er det ikke et musikalsk udtryk, man forbinder med høviske hofdanse i store sale, snarere med den enlige syditalienske fisker fordybet i egne tanker ude i den fri natur.

Siciliennen har med sine rødder i folkelig sangbarhed så at sige levet sit eget liv ned gennem musikhistorien og frem for at stå som selvstændig, stiliseret sats i suiter snarere vist sig ofte anonymt, men med rytmen klart genkendelig, inde i større værker. Ud over at dukke hyppigt op i italienske operaer fra den sene barok – og senere hen i sicilianeren Vincenzo Bellinis nyskabende romantiske operaer fra 1820’erne – viser den sig igen og igen i Domenico Scarlattis mange cembaloværker fra første halvdel af 1700-tallet; den bærer med sit anstrøg af både idyl og melankoli så i øvrigt forskellige arier som Erbarme dich fra Bachs Matthæuspassion og He shall feed his flock fra Händels oratorium Messias og viser sig senere bl.a. i 1. sats af Mozarts Klaversonate i A-dur, KV 331, og i den næstsidste af Brahms’ Haydn-variationer.

Karl Aage Rasmussens Silhuet har hentet inspiration i et digt af Naja Marie Aidt, hvor en koket blomsterpige viser sig meget mere desperat og grov i mund end først antaget. Sådan går det også siciliano-rytmen her, sådan som den begynder mildt og serenadeagtigt, for så efterhånden at trænge sig mere og mere abrupt og anmassende på.

I Andy Papes Siciliano sconfortevole (“nedslået”, “chokeret”), vendes vrangen ligeledes ud af den mildt duvende grundrytme, om end på en ganske anden måde. Her i form af at celloen meget af tiden holder sig i sit dybe leje, som et hulemenneske der kun ved få lejligheder får held til at arbejde sig så langt frem, at han i hvert fald kan se en skygge af sollyset.

I Niels Rosing-Schows Siciliana (i flertal) er selve rytmen til gengæld langt væk meget af tiden. Eller rettere sagt: gemt meget langt inde i det både rytmisk og harmonisk tætte og sarte væv, der bliver spundet over og rundt omkring den, fuldt af både akkorddvirkninger og ornamentik.

Også i Svend Nielsens Siciliano med undertitlen “Der var engang” er sicilianoen mere fundament end facade. Undertitlen refererer til P.E. Lange-Müllers teatermusik til Holger Drachmanns stykke af samme navn, helt præcis til serenaden herfra, men først og fremmest er musikken én lang, glidende linje af melodi og klangfarve, der efterhånden vider sig ud til et helt lille drama med en både syngende o

Vær den første til at skrive en anmeldelse


Log ind eller opret en brugerkonto for at skrive en anmeldelse
Indspillet i Store Heddinge Kieke 23. april 2003, samt 11. og 26. januar og 1. februar 2004

Producer: Jesper Jørgensen
Lydtekniker: Jesper Jørgensen
Coverbillede: Denise Burt
Grafisk design: www.elevator-design.dk

Forlag: Edition Wilhelm Hansen AS (www.ewh.dk)

Dacapo Records ønsker at takke Solistforeningen af 1921 og Dansk Musikerforbund (DMF) for økonomisk støtte til produktionen.

Label: Dacapo

Format: CD

Katalognummer: 8.226007

Stregkode: 636943600726

Udgivelsesmåned: September 2005

Periode: Tidligt 20. århundrede

Booklet i pdf-format tilgængelig for download-kunder

Anmeldelser

Classics Today
There's great music awaiting your discovery here, as well as a fabulous cellist.
Læs mere >>
Politiken
5/6 Hjerter
"Her modelleres og modificeres meningsfuldt og sammenhængsskabende, ofte med et skarpt blik for det dramatiske potentiale. Og så er der i øvrigt tale om rigtig smukt cellospil med stort teknisk overskud”
Læs mere >>
En rigtig fin cd for elskere af god cello og ny dansk musik!
(Dansk Musik Tidsskrift)

Zeuthen demonstrerer her (igen), hvorfor han regnes blandt de ypperste cellister herhjemme
(Musikeren)

Excellent sound and performances
(Nordic Sound)


A CC Music Store Solution