English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Der er et yndigt land


Inger Dam-Jensen, sopran
DR SymfoniOrkestret
Poul Elming, tenor
Johannes Søe Hansen, violin
Michael Kristensen, tenor
Michael Schønwandt, dirigent

Jacob Gade, komponist
Niels Wilhelm Gade, komponist
Johan Peter Emilius Hartmann, komponist
H.E. Krøyer, komponist
Friedrich Kuhlau, komponist
Peter Erasmus Lange-Müller, komponist

Om:
Med denne cd kan du putte et stykke Danmark i lommen. Den rummer musik, der har overskredet genrebetegnelsen "klassisk", og er blevet til nationale ikoner. Musik, der høres igen og igen ved festdage i kongehuset, ved gallaforestillinger, sportskonkurrencer, statsbesøg og andre nationale begivenheder. Set i det lys er cd'en en souvenir. Men den kan også høres som et portræt af Danmark, fra den tid, hvor det nationale var i centrum af livet og kunsten. Det begynder med Kuhlaus musik til festspillet "Elverhøj". I forestillingen portrætteres det danske folk gennem dets gamle folkeviser, og i hyldest til den elsekde majestæt brager den danske kongesang, "Kong Kristian stod ved højen mast", igennem som apoteose. Det er også folkeviserne, der er grundlaget for to andre højdepunkter i nationalromantikken: Hartmanns melodiøse opera "Liden Kirsten" og Gades korværk "Elverskud". Epoken klinger ud i den drømmende Lange-Müller, der fik sin største succes med musikken til eventyrkomedien "Der var Engang". Det er drømmen om Danmark, der vugger i hans sommernatssange. Som man kan se - og høre - er sang noget af det mest essentielle, når det drejer sig om Danmark sat i musik. Men danse er også vigtige! Ved alle danske bryllupper danser bruden og gommen deres livs vals til tonerne af Gades "Brudevals" fra balletten "Et Folkesagn". Fra nu af kan de også danse til denne cd! Det gælder også musikken til den eneste selskabsdans, der endnu lever fuldt og helt i Danmark: "Les Lanciers", en kvadrilledans fra 1860'erne. Tusinder af danske gymnasiaster lærer dansen hvert år som en del af skolegangen. Den er sjov at danse - og musikken er skøn! Alt dette hører til danskernes private musikkultur, og kan måske være svær at dele med udlandet. Undtagelsen er en af de præstationer, der stivede danskerne af i det 20. århundrede: At violinisten Jacob Gade fik verdenssucces med sin tango "Jalousie", så den på et tidspunkt var den mest spillede melodi i verden. Tonerne af den hører med til drømmen om Danmark.

Køb CD

  $14.20
Download album (MP3)   $9.80
Vælg downloadformat:
læs om formaterne

Trackliste:

Priser vist i Amerikanske dollars
1

Kong Christian stod ved højen mast (Anonym vandremelodi)

3:46 Play $1.40
FRIEDRICH KUHLAU
2

Ouverture til "Elverhøj"

11:17 Play $2.80
H.E. KRØYER:
3

Der er et yndigt land

3:13 Play $1.40
NIELS W. GADE
4

Morgensang fra "Elverskud"

3:41 Play $1.40
FRIEDRICH KUHLAU
Ballet Music from "Elverhøj" (The Elf Hill)
5

Menuetto

4:27 Play $1.40
6

Contredans

0:47 Play $1.40
7

Polonaise

2:08 Play $1.40
8

Børnedans

0:58 Play $1.40
9

Pas de huit

2:04 Play $1.40
10

Kransedans (Garland Dance)

2:23 Play $1.40
11

Jægerkor (Hunters' Chorus)

0:35 Play $1.40
J.P.E. HARTMANN
12

Sverkels romance fra "Liden Kirsten"

3:03 Play $1.40
Poul Elming (tenor)
 
13

Tavlebordsduetten fra "Liden Kirsten"

4:00 Play $1.40
Inger Dam-Jensen (soprano) and Poul Elming (tenor)
NIELS W. GADE
14

Brudevalsen fra "Et Folkesagn"

3:09 Play $1.40
P.E. LANGE-MÜLLER
15

Serenade fra "Der var engang"

5:41 Play $2.10
Michael Kristensen (tenor)
 
16

Midsommersangen fra "Der var engang"

3:28 Play $1.40
Michael Kristensen (tenor)
JACOB GADE
17

Tango Jalousie

4:21 Play $1.40
Johannes Søe Hansen (violin)
J. MIKEL
Les Lanciers
18

1. tur

2:27 Play $1.40
19

2. tur

2:09 Play $1.40
20

3. tur

2:18 Play $1.40
21

4. tur

2:40 Play $1.40
22

5. tur

5:04 Play $2.10
23

5. tur (reprise)

2:48 Play $1.40
Total spilletid  76 minutes
Med denne cd kan De putte et stykke Danmark i lommen. Den rummer musik, der har overskredet genrebetegnelsen "klassisk", og er blevet til nationale ikoner. Musik, der høres igen og igen ved festdage i Kongehuset, ved gallaforestillinger, sportskonkurrencer, statsbesøg og andre nationale begivenheder.
Set i det lys er cd'en en souvenir. Men den kan også høres som et portræt af Danmark, fra den tid, hvor det nationale var i centrum af livet og kunsten. Det begynder med Kuhlaus musik til festspillet Elverhøj. I forestillingen portrætteres det danske folk gennem dets gamle folkeviser, og i hyldest til den elskede majestæt brager den danske kongesang, Kong Kristian stod ved højen mast, igennem som apoteose.
Det er også folkeviserne, der er grundlaget for to andre højdepunkter i nationalromantikken: Hartmanns melodiøse opera Liden Kirsten og Gades korværk Elverskud. Epoken klinger ud i den drømmende Lange-Müller, der fik sin største succes med musikken til eventyrkomedien Der var Engang. Det er drømmen om Danmark, der vugger i hans sommernatssange.
Som man kan se - og høre - er sang noget af det mest essentielle, når det drejer sig om Danmark sat i musik. Men danse er også vigtige! Ved alle danske bryllupper danser bruden og gommen deres livs vals til tonerne af Gades Brudevals fra balletten Et Folkesagn.
Fra nu af kan de også danse til denne cd! Det gælder også musikken til den eneste selskabsdans, der endnu lever fuldt og helt i Danmark: Les Lanciers, en kvadrilledans fra 1860'erne. Hvert år lærer tusinder af danske gymnasiaster dansen som en del af skolegangen. Den er sjov at danse - og musikken er skøn!
Alt dette hører til danskernes private musikkultur, og kan måske være svær at dele med udlandet. Undtagelsen er en af de præstationer, der stivede danskerne af i det 20. århundrede: At violinisten Jacob Gade fik verdenssucces med sin tango Jalousie, så den på et tidspunkt var den mest spillede melodi i verden. Tonerne af den hører med til drømmen om Danmark.
Rigtig god fornøjelse!

Vær den første til at skrive en anmeldelse


Log ind eller opret en brugerkonto for at skrive en anmeldelse
Denne cd er indspillet i samarbejde med Danmarks Radio,

Label: Dacapo

Format: CD

Katalognummer: 8.224141

Stregkode: 730099984126

Udgivelsesmåned: October 2000

Periode: Romantik

Booklet i pdf-format tilgængelig for download-kunder

Anmeldelser

"Her er alt godt til enhver lejlighed det er en flot CD" (Morgenavisen Jyllands-Posten)

"Det er toppen af hele vores musikalske kulturarv, smukt præsenteret af Radiosymfoniorkestret, dirigeret af Michael Schønwandt" (Aktuelt)


A CC Music Store Solution