English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

August Enna; Alexander Zemlinsky

Den lille pige med svovlstikkerne; Die Seejungfrau


Inger Dam-Jensen, sopran
Thomas Dausgaard, dirigent
DR Børnekoret
DR KoncertKoret
DR SymfoniOrkestret
Ylva Kihlberg, sopran

August Enna, komponist
Alexander Zemlinsky, komponist

Om:
200-året for den danske eventyrfortæller Hans Christian Andersens fødsel blev fejret i 2005 og DR Radiosymfoniorkestret og orkestrets chefdirigent med i fronten med en storslået, musikalsk fejring. Denne cd-udgivelse vidner om mødet mellem Andersens store fortællekunst og de to senromantiske komponister, og , som omkring århundredskiftet hentede musikalsk inspiration fra et par af eventyrfortællerens mest elskede historier.

Køb CD

  $21.30
Download album (MP3)   $9.80
Vælg downloadformat:
læs om formaterne

Trackliste:

Priser vist i Amerikanske dollars
AUGUST ENNA (1859-1939)
Den lille pige med svovlstikkerne (The Little Match Girl) (1897)
1

Prelude

5:28 Play $2.10
 
2

Chorus: Hvilken trængsel, hvor man larmer! (Oh what thronging, and what noises!)

1:54 Play $1.40
 
3

Marie: Køb blot et bundt! (Buy but one box!)

4:49 Play $1.40
 
4

Marie: Åh, hvor jeg dog fryser (Oh, how I am shivering!)

3:04 Play $1.40
 
5

The Young Lady: Pandeben, godt det gror (Little brow, tiny now, But in time 'twill spread and grow)

2:11 Play $1.40
 
6

Marie: Åh nej, åh nej, nu gik det bort ('Tis gone, 'tis gone, the lovely dream!)

1:03 Play $1.40
 
7

Chorus. The Watchmen: Hør vægter, klokken er slagen tolv! (Hear ye, people, just has the clock struck twelve!)

1:52 Play $1.40
 
8

Marie: Nu gik de bort! Oh, tag mig med! (Now they've gone away! Oh take me with you!)

2:03 Play $1.40
 
9

Chorus. Marie and children: En, to, tre, nu skal I bare se! (One, Two, Three, now you shall see!)

1:43 Play $1.40
 
10

Marie: De mange lys blev pustet ud (The many lights, they've all gone out)

2:55 Play $1.40
 
11

Marie: Mor! – Mor! – Hvor er du henne? (Mother! Mother! Where art thou, mother?)

6:07 Play $2.10
 
12

Chorus: Barn Jesus i en krybbe lå (The Christ-child in the manger lay)

1:56 Play $1.40
ALEXANDER VON ZEMLINSKY (1871-1942)
Die Seejungfrau (1902-03)
13

I Sehr mässig bewegt

14:26 Play $2.80
14

II Sehr bewegt, rauschend

12:32 Play $2.80
15

III Sehr gedehnt, mit schmerzenvollem Ausdruck

13:08 Play $2.80
Total spilletid  75 minutes
August Enna
Den lille pige med svovlstikkerne (1897)
Opera i én akt til libretto af Ove Rode efter H.C. Andersen


Personerne
Marie, en fattig pige (INGER DAM-JENSEN)
Den unge frue (YLVA KIHLBERG)
Moderen (stum rolle).
Kor af vægtere, børn, damer og herrer.

I dag er August Enna alene kendt for sin lille følsomme enakter efter H.C. Ander-sens eventyr og til nød balletmusikken over Hyrdinden og skorstensfejeren. Men i sin samtid var han blandt de internationalt mest opførte danske operakomponister nogensinde, hvad han for den sags skyld stadigvæk er, foruden at hans egen livshistorie er en af de mest omskiftelige, nogen dansk komponist kan opvise.
Han blev født på Lolland af forældre med henholdsvis siciliansk og jødisk ind-vandrerbaggrund, men voksede op i København i den yderste fattigdom. Imidler-tid var hans musikalske interesse tidligt blevet vakt, og han begyndte i en ung alder at ernære sig som danse- og teaterviolinist.
Selv om tidens mest prominente danske komponister Niels W. Gade og J.P.E. Hartmann var opmærksomme på ham, fik han aldrig ret megen formel uddannel-se. Han var først og fremmest praktisk musiker og nåede at virke som violinist og kapelmester både i Finland og Sverige. Først da han i slutningen af 1880'erne stiftede bekendtskab med Richard Wagners musik, og i særdeleshed hans orke-sterbehandling, følte Enna selv en form for kunstnerisk gennembrud, der kom til udtryk ved, at han omarbejdede sin opera Heksen drastisk.
Den blev til gengæld hurtigt efter uropførelsen på Det Kgl. Teater i begyndelsen af 1892 en massiv international succes, og i de kommende år skrev Enna en lang række operaer, som med en kombination af imødekommende, sangbar melodik og stor Wagnersk orkesterfylde viste sig som en strålende eksportvare. Sidelø-bende hermed skrev han et antal mindre prætentiøse, populært og praktisk anlagte værker med særligt henblik på opførelse på de små danske provinsteatre med begrænsede ressourcer. Heraf havde flere af operaerne folkekære H.C. Andersen-forlæg, blandt dem Den lille pige med svovlstikkerne.
Med sine blot to solopartier, kor og orkester samt en spilletid på under 40 mi-nutter har den vist sig ganske slidstærk som koncert-værk, hvor alle Ennas øvrige værker ellers blev overhalet af tidsånden i et tempo, der skal have efter-ladt ham som en bitter mand. Ydermere er den ganske velegnet til koncertbrug, i og med at hele handlingen - hvor Ennas librettist Ove Rode i det ydre følger Andersens historie ret nøje - reelt finder sted enten omkring den lille pige eller inde i hendes fantasi.
Den er også et taknemligt opvisningsværk for såvel en lyrisk sopran i det store titelparti som en lidt mere dramatisk stemme som den unge frue. Og der er ganske god teaterflair i Ennas brug af kendte tekster og melodier under-vejs, koblet med en høj grad af virkningsfuld sentimentalitet og - for et dansk publikum - indforstået brug af den nationale sangskat: fruen synger Pandeben, godt det gror for sit barn, undervejs synes både kor- og solopassager jævnligt på vej til at glide ud i forskelli-ge danske julesange, og til slut synger koret pigen til hvile med Barn Jesus i en krybbe lå.


Alexander von Zemlinsky

Die Seejungfrau (1902-03)
Fantasi efter H.C. Andersen


I 1900-tallets første årtier var Zemlinsky en nøgleperson i centraleuropæisk musikliv. Som dirigent besad han en række prominente poster ved Carltheater og Volksopera i Wien, Deutsches Landestheater i Prag og den banebrydende Krol-lopera i Berlin, hvor han også nåede at blive professor ved musikkonservatoriet - han flygtede til USA i 1938.
Ligeledes havde han i Wien afgørende betydning som lærer. Han var i 1895 den eneste lærer i komposition, som tolvtonemusikkens ellers selvlærte opfinder Arnold Schönberg nogensinde havde - Schönberg giftede sig desuden i 1901 med Zemlinskys søster Mathilde - og underviste tillige vidunderbarnet Erich Wolfgang Korngold, der først blev 1920'ernes mest succesrige operakomponist og derefter en af de mest berømmede filmkomponister i Hollywoods historie.
Og hvor Zemlinskys egen musik i dag hovedsagelig er blevet et anliggende for kendere, blev han i sin egen tid sat meget højt. Hans opera Es war einmal (efter Holger Drachmanns skuespil Der var engang) var den eneste nykomponerede opera, som Gustav Mahler uropførte i sin tid som chef for Hofoperaen i Wien, og den er ydermere blevet genstand for særlig interesse, i og med at Mahler selv bearbejdede den så kraftigt, at den er noget nær det tætteste, han nogensinde kom på selv at skrive en opera.
Zemlinskys omfattende værkliste inkluderer i alt otte operaer, tre symfonier - hvoraf den nummerløse Lyrisk symfoni med en del fællestræk med Mahlers Das Lied von der Erde i dag er hans mest kendte værk - fire strygekvartetter samt en lang række sange og klaverværker.
Die Seejungfrau er ved siden af symfonierne Zemlinskys største orkesterværk. Zemlinskys angiveligt meget lidt attraktive udseende tillægges traditionelt en stor rolle for, at han i mange af sine værker med tekst eller tekstforlæg kredser om vanskabninger, udstødte eller, som i H.C. Andersen-eventyrets tilfælde, den lille havfrue som må indse, at hun aldrig kan få sin elskede prins og lider de tragiske konsekvenser deraf.
Oven i købet skal netop dette værk være direkte inspireret af en konkret, trau-matisk afvisning, som Zemlinsky oplevede. Ikke blot blev han omkring århundred-skiftet stormende, men ugengældt forelsket i sin purunge kompositionselev Alma Schindler, men for at føje spot til skade giftede hun sig endda med hans 11 år ældre lærer og mentor Gustav Mahler.
Men også hørt helt uden for den biografiske parallel, og uanset at man værket igennem kan høre en ret tæt gengivelse af dramaet i H.C. Andersens eventyr, er Die Seejungfrau et bemærkelsesværdigt værk i sig selv. Zemlinsky fulgte aldrig Schönberg ud i atonaliteten endsige senere i tolvtonemusikken, men flere af de elementer, som Schönberg tog udgangspunkt i, er også markant til stede her.
Det gælder frem for alt koblingen af, hvad man ellers i datidens europæiske musik betragtede som de to store modpoler: Johannes Brahms' raffinerede satsteknik og motivarbejde over for Richard Wagners tætte harmonik, store dramatiske forløb og orkestermæssige nyskabelser. Men samtidig er der hos Zemlinsky, og ikke mindst i netop dette værk, to andre særkender, der stikker frem: en personligt tragisk dimension, som har mere med Mahler end med Wag-ner at gøre - og en ulmende, klanglig sanselighed, som sine steder synes nok så meget påvirket af datidens nye franske musik som af Zemlinskys egen centraleu-ropæiske baggrund.
Die Seejungfrau blev uropført den 25. januar 1905 i Wien med Zemlinsky selv som dirigent. Imidlertid bød den samme koncert også på uropførelsen af Arnold Schön-bergs store symfoniske digt Pelléas og Mélisande, hvad der også for Zemlinsky personligt kom til at overskygge hans eget værk i en sådan grad, at han trak det tilbage. Da Zemlinsky emigrerede til USA, efterlod han endda

Vær den første til at skrive en anmeldelse


Log ind eller opret en brugerkonto for at skrive en anmeldelse
Indspillet i Radioens Koncertsal d. 8. – 9. april 2005 (Enna) og 4. november 2005 (Zemlinsky, live optagelse)

Producer: Preben Iwan
Teknik: Jørn Jacobsen (Enna) and Jan Oldrup (Zemlinsky)
Editing: Preben Iwan, Morten Mogensen and Jørn Jacobsen
Mastering: Preben Iwan and Jan Oldrup
Kunstnerisk leder og orkesterleder, DR RSO & Kor: Per Erik Veng
Grafisk design: www.elevator-design.dk

Denne cd udgives i samarbejde med Danmarks Radio.

Label: Dacapo

Format: CD

Katalognummer: 8.226048

Stregkode: 636943604823

Udgivelsesmåned: April 2006

Periode: Tidligt 20. århundrede

Booklet i pdf-format tilgængelig for download-kunder

Anmeldelser

...i en så god opførelse som denne bøjer man sig for dens oprigtige varme, enkle, til dels folkeligt farvede melodiske charme og pørcise karakteristisk af den frysende piges skiftende stemninger og syner.
(♥♥♥♥♥♥ Politiken)

...Lytteren i radioen vil rigtignok kun få den halve glæde af børnekorets fyrre rødtoppede nisser...Men sangen skal nok brænde igennem - børnenes og de to voksne sopraners. Simpelthen fordi selve musikken dur til noget. Der er stil over den. Pigens frostdød kan måle sig med de bedste ting fra den tid.
(****** Berlingske)

Thomas Dausgaard og Radiosykfoniorkestret overstrålede alt i Radiohusets koncertsal.
(Jyllandsposten)

Alexander von Zemlinsky´s ravishing tone poem and the one-act opera by August Enna...make an imaginative release to mark the bicentenary of Hans Christian Andersen´s birth...Thomas Dausgaard conducts it with with all the affection it needs, and his performance of the richly tectured Zemlinsky...is equally enthusiastic.
(**** The Guardian)

Dausgaard og hans musikere viser form- og klangsans, der giver lyst til flere lytninger. Alt i alt fin musikalsk hilsen til sidste år´s 200-års fødselar.
(**** Berlingske Tidende)

Opførelserne er aldeles velklingende og veltalende, indtagende frisk hos Enna, billedskabende og symfonisk sugende hos Zemlinsky. Begge værker har været indspillet før 'Seejungfrau' sågar af Dausgaard, men dette er luksusklassen.
(Jan Jacoby, Politiken)

This performance - virtually a monodrama for the marvellous Inger Dam-Jensen - is excellent in all respects.
(Gramophone, September 2006)

I begge værker er Radiosymfoniorkestret, korene og solisterne i topform, og Thomas Dausgaard giver os musikken med eftertryk og brillians. Bedre opførelser kunne Enna og Zemlinsky ikke hvae ønsket sig.
(Dansk Musik Tidsskrift, 08/2006)

Herlig dansk romantik af den autodidakte komponist August Enna - ikke mindst takket være to fremragende solister i Inger Dam-Jensen og Ylva Kihlberg
(Musikeren, 09/2006)

En mesterlig indspilning af et lille mesterværk
(High Fidelity, Oktober 2006)

An appropriately magical and rewarding disc.
(**** BBC Music Magazine)


A CC Music Store Solution