English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Relaterede links

11/04/2014

Wood Works - Den Danske Strygekvartet spiller folkemusik

Den Danske Strygekvartet springer for alvor ud som folkemusikere med albummet Wood Works, som udkommer på CD den 5. maj og på vinyl til juni

De rider på en bølge af international succes med klassisk kvartetspil i verdens fornemste koncertsale – fra Londons Wigmore Hall til New Yorks Lincoln Centre.

De er pressedarlings hos klassiske kritikere verden over og blev i februar  udråbt som "a hit ensemble” i New York Times, samtidig med at de under overskriften  "a hot Danish foursome"  fyldte en hel side i tidsskriftet The New Yorker.

Men når de kan se deres snit til det, slipper de fire strygere i Den Danske Strygekvartet noderne og spiller traditionel folkemusik fra små nordiske landsbyer. Og nu har de samlet og arrangeret deres yndlingsmelodier fra Danmark, Færøerne, Norge og Sverige på albummet "Wood Works", som udkommer 5. maj.

Release 5. maj kl. 19 (Dørene åbnes kl. 18.30)
Søetatens Pigeskole, Borgergade 111 - København K

 Fra ekstranumre til virale hits

I de senere år har Den Danske Strygekvartet indviet deres klassiske koncertpublikum i  deres fælles passion for den traditionelle, skandinaviske folkemusik. Først som overraskende ekstranumre efter koncerter med klassiske sværvægtere på programmet. Men efterhånden også ved hele koncerter med ren folkemusik i uformelle rammer. Og nu er det ikke længere en hemmelighed, at de fire strygeres hjerter banker for den traditionelle musik. Kvartettens videooptagelse af et gammelt brudestykke fra Sønderho er nået vidt omkring på YouTube med mere end 47.000 afspilninger.

Se videoen her

 


Foto: Caroline Bittencourt

Royal anerkendelse
Den Danske Strygekvartets violinist Rune Tonsgaard Sørensen, som er vokset op med færøsk folkemusik og står bag de fleste af arrangementerne på det nye album, modtog sidste efterår Kronprinsparret Stjernedryspris for sin evne til at kombinere den klassiske musik med den traditionelle folkemusik. Mange danskere oplevede på TV, hvordan de to genrer gik op i en højere enhed, da Tonsgaard kvitterede for prisen med forrygende solo-optræden sendt direkte fra Operahuset i Sydney. I Kronprinsparrets motivering for at tildele Stjernedrysprisen stod netop, at "få andre musikere i den klassiske verden gør mere for at blande den klassiske musik med den danske folkemusik".


Favoritter til låns
”Folkemusikken er på én gang lokal og universel. En smuk folkemelodi er ikke noget du kan eje - den er noget du låner for en tid.” fortæller Den Danske Strygekvartet i forordet til CDen Wood Works. "Vi har lånt nogle af vores yndlingsmelodier og arrangeret dem for strygekvartet af den simple grund at strygekvartetten er en af de stærkeste og mest udtryksfulde musikalske besætninger vi kender – og samtidig så enkelt: fire instrumenter lavet af træ. Normalt har strygekvartetten været forbeholdt de store klassiske mestre. Men i al dens enkelhed kan en klassisk strygekvartet udtrykke et væld af farver, nuancer og følelser – præcis som folkemusikken."

Både vinyl og CD
Den Danske Strygekvartets CD er produceret af Sebastian Eskildsen fra Det Kongelige Teater og mastereret af den flere gange Grammy-nominerede danske producer Preben Iwan. Albummet udkommer både som CD og på vinyl, altså som ”gammeldags” LP. Det erDacapo Records, som udsender CD’en, ligesom vi stod bag kvartettens prisbelønnede debut-CD med strygekvartetter af Carl Nielsen. Den Danske Strygekvartet udgav desuden i sidste måned en CD på det tyske pladeselskab Avi-music med klarinetkvintetter af komponisterne Fuchs og Brahms sammen med den tyske klarinettist Sebastian Manz.

 


Foto: Caroline Bittencourt

A CC Music Store Solution