English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

27/05/2014

Wiener Filharmonikerne klar til dansk CD-udgivelse

Wiener Filharmonikerne præsenterer en ny CD med to symfonier af den danske komponist Per Nørgård til udgivelse mandag 2. juni

Sidste forår blev der skrevet musikhistorie i Danmark og i Østrig, da Wiener Filharmonikerne for første gang nogensinde satte to nye, danske symfonier på deres nodepulte. Orkestret opførte komponisten Per Nørgårds nye 8. symfoni, og indspillede samtidig både 1. og 8. symfoni på CD for Dacapo Records.

Dansk CD-produktion
I forbindelse med koncerterne optog Dacapo Records den 8. symfoni live ved den flere gange Grammy-nominerede producer Preben Iwan. Efterfølgende blev Per Nørgårds 1. symfoni fra 1953 ligeledes CD-indspillet. Med indspilningerne er det ikke bare første gang, at det berømte østrigske symfoniorkester indspiller dansk musik, men også første gang, det  indgår i et samarbejde med et dansk pladeselskab. Desuden er orkestret ganske uvant med at indspille ny musik i det hele taget: blandt de hundredevis af LP- og CD-udgivelser orkestret har lagt navn til gennem årene findes kun enkelte med musik fra det 20. - for ikke at tale om det 21. - århundrede.

 


Wiener Filharmonikerne og Sakari Oramo under prøverne på Nørgårds 8. symfoni i Konzerthaus sidste år


En skandinavisk spydspids

Direktør for Dacapo Records, Henrik Rørdam udtaler: "Min baggrund for at foreslå Wiener Filharmonikerne at indspille Per Nørgårds nye symfoni var først og fremmest ønsket om at høre Nørgårds fantastiske musik spillet af verdens måske allerbedste symfoniorkester. Men det var også et mere strategisk ønske om at placere skandinavisk musiks absolutte spydspids i et område, som ellers ikke har tradition for at se mod nord efter kunstnerisk inspiration."

Begejstret orkester
Dieter Flury
, som både er Wiener Filharmonikernes administrerende chef og orkestrets solofløjtenist, siger: "Da vi i Wiener Filharmonikerne diskuterede ideen om at indspille Per Nørgårds 8. symfoni, mødte vi en stærk interesse og nysgerrighed blandt musikerne over for det skandinaviske repertoire, som ellers ofte undervurderes lidt.  Samtidig kunne vi med det samme se ud fra en række tilsendte partiturer, at der er tale om musik på allerhøjeste niveau, så vi går ind i dette indspilningsprojekt med stor begejstring  - og orkestrets fulde opbakning."

En enestående oplevelse
Dirigent Sakari Oramo udtaler: "To symfoniske værker med næsten seks årtier imellem. Den første symfoni - søgende, tankefuld, fuld af uforløst energi; og den ottende - charmerende, vittig og kompleks. Begge værker på én gang meget nordiske og helt universelle. Wiener Filharmonikerne, som lod deres umiskendelige klang og musikalitet tjene Nørgård, ydede musikken fuld retfærdighed. Som dirigent følte jeg mig meget forløst i de to uger i maj 2013, og vil gerne sige tak til komponisten, orkestret og pladeselskabet for en enestående oplevelse, som har ændret mit liv."

A CC Music Store Solution