English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

12/06/2014

Storslået Requiem klar til udgivelse


 

Det var en musikhistorisk begivenhed, da John Frandsens Requiem for symfoniorkester, fem vokalsolister og to kor blev uropført sidste år i Koncerthuset. Nu udkommer værket på en eksklusiv dobbelt-CD, og det markerer vi med en udgivelsesfest:

Mandag 16. juni kl. 19.30
Stavnsholtkirken, Farum


Der vil blive opført uddrag af værket af bl.a. Andrea Pellegrini og John Frandsen selv på orgel, og bagefter taler forfatter og cand.theol. Jørgen I. Jensen med Frandsen om hans Requiem og dets tilblivelse. 


Køb CD eller download

 SoundCloud: Lyt til korsatsen "Kyrie eleison"
(DR SymfoniOrkestret og KoncertKoret)

SoundCloud: Lyt til salmen "Denne Verden" 
(Teitur og organist Per Salo)

  

 Pressen skrev

"Koncerthuset stod i flammer af rå urkraft... et gigantisk, dramatisk orgie af musik og lydeffekter." Politiken

"John Frandsens Rekviem til minde om ofrene på Utøya overgik alle forventninger" Berlingske


To års fordybelse - og et teknisk efterspil

Komponist John Frandsen har levet længe med sit Requiem. Han var to år om at skrive værket, som han efterfølgende tilegnede ofrene for massakren på Utøya. Selv siger Frandsen om skabelsesprocessen, at et requiem er den største opgave, en komponist kan give sig selv. ”Man skal finde et udtryk, der giver rum for de største og mest fundamentale yderligheder i menneskelivet. Liv og død, sorg og fortrøstning, dom og nåde, fortabelse og sejr – himmel og helvede. Det er ubegribeligt voldsomme kræfter, der skal slippes løs.”

Læs meget mere om tankerne bag John Frandsens Requiem her

Komponist ved klippebordet
Sidste år fordybede John Frandsen sig i sit storværk påny, da han selv blev producer på CD-indspilningen af værket. Selvom Frandsen først og fremmest er komponist og organist, er han samtidig ofte producer ved DR P2s koncerttransmissioner og CD-indspilninger - bl.a. alle Adam Fischers indspilninger med DR UnderholdningsOrkestret. 

"Det har selvfølgelig været helt specielt selv at have ansvaret for, at mit livs største og vigtigste værk blev foreviget i optimal lydkvalitet.", siger John Frandsen. "Da P2 transmitterede uropførelsen direkte, kunne jeg heldigvis opleve koncerten inde fra Koncertsalen og mærke publikums varme modtagelse af værket, mens en kollega sad i producerrummet. Men efterfølgende var det mig selv, som i adskillige måneder redigerede indspilningsmaterialet fra Koncerthuset. Det handlede om at skabe det helt rigtige lydbillede og den perfekte balance - i både surround sound og stereo - mellem de mange medvirkende, og mellem Teiturs mikrofonforstærkede stemme og det store, akustiske kor- og orkesterudtræk. Og så selvfølgelig at klippe de allerbedste takes sammen til en helhedsoplevelse af mit i alt seks kvarter lange værk."

Nedenfor: John Frandsen takker for bifaldet efter uropførelsen af Requiem i 2013 (foto: Søren Krabbe)
Se DRs billeder fra uropførelsen i Koncerthuset her

 

A CC Music Store Solution