English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Nyheder

04/06/2014

Sjældne sonater med Duo Åstrand/SaloHør hele 3. sats fra sonate i F-dur op. 79 på SoundCloud 
 


En nysgerrig duo

Violinst Christina Åstrand og pianist Per Salo har oplevet det før. De to musikere drager sammen på jagt i Det Kongelige Biblioteks arkiver – og frem dukker en glemt musikalsk skat, som er lige til at gå ombord i. Tidligere har de fundet ukendte romantiske mesterværker af Gade, Langgaard og Lange-Müller. Og nu har en samling violinsonater af Friedrich Kuhlau begejstret duoen så meget, at de har spillet sonaterne til utallige koncerter og indspillet musikken på CD.

En parallel verden

Christina Åstrand fortæller: ”Det er dybt fascinerende for os som musikere at opdage, at der gemmer sig så fremragende repertoire herhjemme, som uden videre kan spilles til koncerter side om side med det kendte, internationale repertoire. Heldigvis er musikken ret let at finde, hvis man ved hvor man skal lede – og det er lige spændende hver gang. Det er lidt som en parallel verden: samtidig med de kendte, europæiske mestre har vi herhjemme haft tilsvarende musikalske strømninger og komponister, som var med i fortroppen af den musikalske udvikling. Men det er altså frem for alt vores egen oplevelse og vurdering af musikken, der tæller - vi giver ikke positiv særbehandling til det danske repertoire som sådan. I Kuhlaus tilfælde er vi begge to blevet helt forelskede i de violinsonater vi fandt – det er uendeligt charmerende og tiltalende musik.”


USA-debut med guldalder i bagagen

Samtidig med, at Christina Åstrand er CD-aktuel sammen med Per Salo, er hun som solist blevet inviteret til at USA-debutere med Chicago Philharmonic til september. Og det er ikke et værk fra den internationale koncertkanon der er på programmet, men derimod danske Niels W. Gades romantiske violinkoncert, som aldrig tidligere er blevet spillet i USA.

”Det er virkelig fedt, at Chicago Philharmonic tør programsætte en koncert, som er fuldkommen ukendt for det amerikanske publikum. Og det virkelig sjove er, at jeg ikke engang har spillet den i Danmark! Men forklaringen må være, at min CD-indspilning ”Romantiske Violinkoncerter” i 2008 blev en stor succes. I England blev CD’en et hit på radiostationen Classic FM, og var pladeselskabets bedst sælgende titel det år. Også i USA kom CD’en vidt omkring, og det må være via den, at nogen fra Chicago Philharmonic er faldet over musikken og blevet lige så begejstret for den som jeg selv er. Nu glæder jeg mig bare til at komme over og møde orkestret og se, hvordan dansk romantik virker på dem og publikum”

Læs mere om CD’en ”Romantiske Violinkoncerter” her


A CC Music Store Solution