English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

16/11/2012

Sange fra Aftenland


Mød Helene Gjerris og Per Nørgård til minikoncert og kunstnersamtale i Møstings Hus lørdag 24. november


I anledning af CD-udgivelsen Songs from Evening Land inviterer Dacapo Records og Edition Wilhelm Hansen til minikoncert og release med Helene Gjerris og Per Nørgård.

Lørdag 24. november kl. 14
Møstings Hus
Andebakkesti 5, Frederiksberg

 

Vi byder på indslag fra CD'en og kunstnersamtale ved DRs Tore Leifer efterfulgt af en musikalsk surprise og lidt forfriskninger.


Læs mere om CD'en

 

   

 

Om Sange fra Aftenland

Lige siden hun var ganske ung, har Helene Gjerris haft en særlig fornemmelse for Per Nørgårds musik. Som årene er gået, har forholdet mellem den karismatiske sangerinde og den nu 80-årige komponist udviklet sig til et nært, musikalsk samarbejde, og Nørgård har ved flere lejligheder komponeret specielt til Gjerris, som har vundet stor anerkendelse for sine fortolkninger både på scenen og på CD.

Til CD-indspilningen Sange fra Aftenland har Helene Gjerris i samråd med Nørgård selv udvalgt en samling af de stærkeste vokalværker fra hele komponistens karriere. Det er blevet til over seks årtiers musik med poesi på fire forskellige sprog af store digtere som Rilke, Rimbaud, Shakespeare og ikke mindst Pär Lagerkvist, hvis store cyklus Sånger från Aftonland har lagt navn til CD'en.

Helene Gjerris har til denne indspilning samlet et hold af fremragende danske musikere, som bl.a. tæller adskillige solospillere fra DR SymfoniOrkestret, og Per Nørgård har skrevet nye, kammermusikalske arrangementer af bl.a. Lagerkvists cyklus specielt til lejligheden.


Helene Gjerris om CD'en

"For nøjagtig 25 år siden havde jeg mit første intense møde med Per Nørgårds musik. Jeg var netop blevet optaget på prøve i vokalensemblet Ars Nova, og en af de første opgaver var "Wie ein Kind"... Jeg måtte kæmpe indædt med at lære min stemme, og min forbløffelse, fryd og betagelse var stor, da jeg omsider begyndte at kunne høre alle stemmerne gå op i en helhed.
Siden har jeg haft mange muligheder for at arbejde med Per Nørgårds musik i solistisk sammenhæng. De umiskendelige Nørgårdske vokale linjer har til stadighed appelleret til min lyst til at udforske min stemmes muligheder og tage ekspressive virkemidler i brug, som ellers sjældent har deres berettigelse i den klassisk skolede stemmebrug.
I vinteren 2008 kørte jeg til Langeland og besøgte Per Nørgård. Min tanke var at lave en CD med vokalværker fra hele Pers produktion, og hermed få mulighed for at samle alle de erfaringer, jeg havde gjort med hans musik gennem årene. I de følgende måneder udvekslede vi ideer til repertoire og nåede frem til det resultatet, som nu foreligger på CD.
Det er blevet en forunderlig rejse gennem tiden i Per Nørgårds vokalmusik, hvor en rig og raffineret kammermusikalsk instrumentation belyser digtene og de forskellige sprog. Det har været en bestandig udfordring for mig at arbejde med materialet, men der er ingen tvivl om, at Per Nørgårds musik i en ganske særlig grad reflekterer og vinder genklang hos mig og at der var en dybere betydning i min oplevelse af mødet med musikken for 25 år siden." (Uddrag fra Helene Gjerris' forord til CD'en)

A CC Music Store Solution