English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

11/06/2014

Per Nørgård modtager prestigefuld New Yorker-pris

CD-aktuelle Per Nørgård modtog i nat den ærefulde Marie-Josée Kravis Prize af New York Philharmonic, som samtidig bestiller et nyt orkesterværk hos komponisten

I nat dansk tid bekendtgjorde det amerikanske symfoniorkester The New York Philharmonic ved en koncert i Avery Fisher Hall, New York, at dette års Marie-Josée Kravis Prize for New Music tildeles den danske komponist Per Nørgård. Nørgård tildeles prisen for sin ”ekstraordinære kunstneriske indsats indenfor den ny musik” og sit ”varige bidrag til orkesterlitteraturen” af en komité bestående af førende kunstnere og administratorer, som har tætte bånd til New York Philharmonic.

Prisen er på $200.000 samt en bestilling af et nyt orkesterværk til $50.000, som Per Nørgård skal skrive specielt til New York Philharmonic. Orkestret vil desuden førsteopføre komponistens 3. symfoni i USA i 2016, ligesom udvalgte orkestermedlemmer vil opføre musik af Nørgård ved en koncert på The Metropolitan Museum of Modern Art allerede til foråret. 

Ny CD i bagagen

Når den 81-årige Per Nørgård i disse dage møder amerikansk presse i New York for at tale om Kravis-prisen, kan komponisten samtidig præsentere en ny CD, som udkom i USA dagen før prisoverrækkelsen. Det er premiereindspilningen af hans seneste symfoni med et andet af verdens førende symfoniorkestre, Wiener Filharmonikerne, som med den nye CD for første gang nogensinde har indspillet ny nordisk musik og dermed vakt opsigt i internationale musikkredse.

I løbet af sit New York-besøg skal Nørgård ud over New York Philharmonics prisoverrækkelse i Avery Fisher Hall bl.a. være hovedperson ved en frokost i den danske Generalkonsuls residens, hvor en række af New Yorks førende kulturpersonligheder deltager - herunder ægteparret Henry og Marie-Josée Kravis, som står bag en række store donationer i amerikansk kulturliv.

Drive og inspiration”

New York Philharmonics chefdirigent Alan Gilbert udtaler på vegne af udvælgelseskomiteen:

Det er en glæde og en ære for os at give Marie-Josée Kravis Prize for New Music til Per Nørgård. Nørgård er en af de stærkeste stemmer i skandinavisk musik, og han skiller sig også ud i det internationale musiklandskab. Hans kompositioner kombinerer intellektuel skarphed med udtryksfuld inderlighed, og spænder over en lang række genrer og medier. Det har været fascinerende at følge hans unikke kunstneriske spor, som har omfattet undfangelsen af uendelighedsrækken – Nørgårds egen, friske tilgang til serialismen

Per Nørgård’s ouevre er indbegrebet af nysgerrighed, drive og inspiration, og det har vi ønsket at støtte med denne pris, som er muliggjort af Henry R. og Marie-Josée Kravis’ generøsitet og engagement.”


Læs mere på New York Philharmonics hjemmeside
 
Per Nørgård. Foto: Lars Skaaning

A CC Music Store Solution