English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

24/10/2013

Ny CD med modtager af Kronprinsparrets Stjernedryspris

Violinisten Rune Tonsgaard Sørensen og trioen Gáman er aktuelle med en ny CD


Mandag 28. oktober uddeleles Kronprinsparrets Kulturpriser ved et TV-transmitteret prisshow i  Operahuset i Sydney. Samme dag udgiver Dacapo Records en ny CD med den ene af to modtagere af Kronprinsparrets såkaldte Stjernedryspris, violinisten Rune Tonsgaard Sørensen.

 


Rune Tonsgaard Sørensen og trioen Gáman. Foto: Jette Jørs

 

Kærlighed til folkemusik

Kronprinsparrets motivation for at tildele Rune Tonsgaard Sørensen den stærkt eksponerede talentpris er bl.a. den unge violinists forkærlighed for den traditionelle,danske folkemusik. I pressemeddelelsen, som Bikubenfonden udsendte ved offentliggørelsen af årets prismodtagere tidligere i år, hed det bl.a.: ”Få andre musikere i den klassiske verden gør mere for at blande den klassiske musik med den danske folkemusik.”  

Tidlig og silde

Med den nye CD "Early  & Late" som udkommer på dagen for prisoverrækkelsen, stiller Rune Tonsgaard og trioen Gáman netop skarpt på folkemelodier fra det danske rigsfællesskab. En særlig kombination af melodier fra Fanø, Færøerne og Grønland og tre helt nye værker af to danske og en færøsk komponist udgør CD’ens usædvanlige indhold. Titlen ”Early & Late” - som svarer til det danske "tidlig og silde” - afspejler trioens speciale: at spille den nyeste kunstmusik side om side med de ældste folketoner.

 

Inviteret til internationale festivaler

Det er ikke kun Kronprinsparret, der har øre for Rune Tonsgaard Sørensens særlige talent for både klassisk musik og folkemusik. Som medlem af trioen Gáman, der har indspillet den nye CD, har Rune turneret overalt i de nordiske lande og blev tidligere i år inviteret til at optræde på festivalen Other Minds i San Francisco. Til november skal trioen spille på den britiske Hudderfield Contemporary Music Festival, som samtidig vil danne rammen om den engelske lancering af den nye CD.

Klassisk iTunes-album

Den klassiske side af Rune Tonsgaard Sørensens violinspil kan også opleves på CD. For fem år siden udgav han som medlem af Den Danske Strygekvartet to CD'er med Carl Nielsens strygekvartetter for Dacapo Records.  CD’erne gav kvartetten et internationalt gennembrud, og er netop udkommet i en særlig, samlet udgave på iTunes i anledning af, at Den Danske Strygekvartet har succes som Quartet in Residence i Lincoln Centre Chamber Music Society, New York og samtidig som BBC New Generation Artists for engelske BBC Radio 3.

 

 

 

A CC Music Store Solution