English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

02/04/2014

Nightingale String Quartet hyldes af Gramophone og BBC

Verdens førende tidsskrifter for klassisk musik uddeler denne måned topkarakter og udmærkelse til Nightingale String Quartet

Nightingale String Quartet er i denne måned fremhævet i verdens to førende tidsskrifter for klassisk musik, det engelske magasin Gramophone og BBC Music Magazine, som begge bringer et stort billede af de fire danske strygere. Anledningen er kvartettens CD "Rued Langgaard: Strygekvartetter Vol. 2", som udkom herhjemme i december sidste år og internationalt i februar.

To gange Choice

I magasinet Gramophone har kvartetten, som består af fire kvindelige studerende ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, opnået udmærkelsen Choice, som er redaktionens udvælgelse af de 10 bedste blandt månedens hundredevis af nye klassiske udgivelser fra hele verden. Det er usædvanligt, at et ensemble to gange i træk opnår denne udmærkelse, men det er faktisk tilfældet for Nightingale String Quartet, som allerede med deres debut-CD, som var Vol. 1 i samme serie, kom med blandt Gramophone-redaktionens favoritter forrige år.

Med i opløb om BBC-pris

I bladet BBC Music Magazine, som er verdens bedst sælgende klassiske musikmagasin, har Nightingale String Quartet opnået dobbelt topkarakter – en såkaldt ”BBC 5 star” – for henholdsvis kunstnerisk og teknisk kvalitet på deres nye CD. Denne udmærkelse er ekstra vigtig, fordi den er en forudsætning for at komme i betragtning til BBC Music Magazine Awards, der uddeles næste forår. Også her er de danske strygere på velkendt grund, da de med deres første Langgaard-CD opnåede såvel topkarakter som en egentlig nominering til den eftertragtede pris.

Fransk, tysk og dansk enighed

I Frankrig, Tyskland og herhjemme er anmelderne enige med deres engelske kolleger om, at Nightingales Langgaard-spil er i særklasse. I Frankrig er den første anmeldelse af ”Strygekvartetter Vol. 2” netop publiceret i aprilnummeret af magasinet Classica, og her uddeles topkarakteren fire stjerner. I Tyskland er det kammermusikbladet Ensemble, der er kommet først med en anmeldelse, og også her er der topkarakter. Og herhjemme, hvor CD’en udkom i december 2013, var musikpressen enige om, at udgivelsen var blandt årets bedste. Både Berlingske, Politiken og Information havde CD’en blandt årets favoritter, og Jyllands-Posten beskrev CD'en som "formfuldendt fra ende til anden".

På vej mod finale

Hvordan det vil gå med den tredje og sidste udgivelse i Nightingale String Quartets CD-serie med Rued Langgaards musik vil tiden vise. Men forventningerne er store. Gramophone afslutter sin anmeldelse med meldingen "One can only look forward to the final release in this important and worthwhile series."A CC Music Store Solution