English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

16/06/2011

Carl Nielsen indtager New York

Et af verdens førende symfoniorkestre, de legendariske New York Filharmonikere, skal indspille alle Carl Nielsens symfonier og koncerter for Danmarks nationale pladeselskab Dacapo Records.

 

Det enestående samarbejde mellem Danmarks nationale pladeselskab Dacapo Records og et af verdens mest fremtrædende symfoniorkestre, New York Filharmonikerne, er kommet i stand i en tæt dialog med orkestrets nyligt tiltrådte chefdirigent, Alan Gilbert.

I løbet af de kommende fire år - op til 150-året for Carl Nielsens fødsel i 2015 - skal New York Filharmonikerne og Alan Gilbert koncertopføre og indspille

Carl Nielsens seks symfonier og tre solokoncerter. I alt bliver det til fire CD'er, hvoraf den første udkommer i efteråret 2012, og den sidste forventes færdig i 2015. Den første CD kommer til at indeholde Nielsens 2. og 3. symfoni, mens den næste i serien indeholder de tre solokoncerter, fremført med et internationalt solisthold bestående af den canadiske fløjtenist Robert Langevin, den puertoricanske klarinettist Ricardo Morales og den danske violinist Nikolaj Znaider.

Indspilningerne er en enestående mulighed for at markedsføre Carl Nielsen og med ham dansk musik i udlandet. Projektet er et er et af de mest prominente eksportinitiativer af dansk kultur, der er sat i gang i de senere år og for New York Filharmonikerne er der tale om det største indspilningsprojekt i nyere tid.

 

Nielsens tid er kommet

New York Filharmonikernes chefdirigent Alan Gilbert, har efter otte år som chefdirigent for Kungliga Filharmonikerna i Stockholm udviklet en særlig interesse for skandinavisk musik. Han siger om Nielsens musik:

"Carl Nielsens musik bygger på den klassiske, germanske symfoniske tradition, men er bare så umiskendeligt dansk! Den er virkelig gribende og har noget forrevet ved sig, som er typisk for livet i det høje nord. Jeg er sikker på, at Nielsens tid nu er kommet, og glæder mig utroligt til at dele hans musik med både publikum og CD-lyttere."

 

En kongelig stafet

New York Filharmonikernes og Dacapos såkaldte Nielsen Project blev præsenteret for den internationale presse og HM Dronningen ved en pressekonference den 10. juni i Lincoln Center i New York. Med dette profjekt er der tale om en videreførelse af et historisk samarbejde, som har rødder tilbage til såvel forrige generations New York Filharmonikere som tidligere generationer i det danske kongehus.

Dacapo Records' administrerende direktør Henrik Rørdam fortæller: "New York Filharmonikerne har en gammel forbindelse til Carl Nielsens musik. Det var med dette orkester, at Leonard Bernstein tilbage i 1960erne indspillede nogle af Nielsens symfonier og solokoncerter. Hans arbejde blev dengang fulgt med stor interesse af HM Dronning Margrethe IIs far, Kong Frederik IX. Det ville utvivlsomt have glædet Kong Frederik at se, at stafetten nu gives videre til næste generation."

 

Førsteklasses lydproduktion og international distribution

Dacapo Records har sikret sig, at New York Filharmonikernes Nielsen-indspilninger vil blive produceret på højest mulige tekniske niveau. Det er det danske produktionsselskab Timbre Music, som er rejst over Atlanten for at indfange den legendariske orkesterklang i det nye eksklusive format DXD (Digital eXtreme Definition) for første gang i New York Filharmonikernes historie. Det betyder, at Nielsens musik vil kunne opleves med førsteklasses lyd, i såvel stereo som surround sound, når den næste efterår udkommer på både Super Audio CD og det nye lydmedie Pure Audio Blu-ray.

Den nye amerikanske Nielsen-indspilning vil kunne købes af musikelskere i hele verden i kraft af Dacapo Records' internationale distributionsaftale med Naxos, som er verdens største uafhængige distributionsselskab for klassisk musik, både hvad angår fysisk CD-salg og digitalt salg via download.

 

Billeder fra pressekonferencen i New York den 10. juniChefdirigent Alan Gilbert, hans kone Kajsa William-Olsson og deres datter Noemi, som overrækker HM Dronningen blomster foran Avery Fisher Hall i forbindelse med lanceringen af The Nielsen Project den 10 juni.


Foto: Chris Lee

Dacapos direktør, Henrik Rørdam, chefdirigent Alan Gilbert, HM Dronningen, New York Filharmonikernes direktør Zarin Mehta og Generalkonsul Jarl Frijs-Madsen foran Avery Fisher Hall.

 

Foto: Chris Lee

New York Filharmonikernes chefdirigent, Alan Gilbert.

 

Foto: Chris Lee

A CC Music Store Solution