English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

07/01/2015

Nielsen-året begynder i New York

De første fanfarer i den internationale fejring af Carl Nielsens 150 års fødselsdag lyder i denne uge i New York. Her hyldes den danske nationalkomponist ved hele fem markante musikalske begivenheder i Lincoln Center, og Dacapos nye indspilning af komponistens 5. og 6. symfoni udsendes på CD.

New York Philharmonic var tidligt ude, da de i samarbejde med Dacapo Records præsenterede CD- og koncertserien The Nielsen Project i 2012. Gennem tre sæsoner har det amerikanske toporkester og chefdirigent Alan Gilbert eksponeret Carl Nielsens musik for titusindvis af nye lyttere og koncertgængere. Ved jubilæumsårets begyndelse kulminerer serien med fire koncerter og live-indspilning af den fjerde og sidste CD, som falder sammen med release for seriens nye udgivelse.

New York Philharmonics indspilning af Carl Nielsens musik har som optakt til 2015 givet den danske nationalkomponist et internationalt gennembrud. Senest er udgivelsen af Nielsens 1. og 4. symfoni blevet valgt af den landsdækkende amerikanske radiostation NPR som en af de 10 bedste klassiske udgivelser i 2014, og samme CD blev af engelske BBC Music Magazine valgt som månedens orkesterudgivelse i december.

 

Sådan fejres Carl Nielsen i New York i 2015:

7. januar 2015 - Insights Event: Perspectives on Nielsen
Denne Insight Event markerer afrundingen af The Nielsen Project som koncertserie, og præsenterer samtidig for første gang højdepunkterne i den internationale Nielsen-fejring samlet for amerikansk presse og publikum. Den danske generalkonsul Jarl Frijs-Madsen holder åbningstalen.

8.-13. januar 2015 – Koncerter, release og indspilning med New York Philharmonic og Alan Gilbert
Ved fire koncerter live-indspilles Carl Nielsens klarinetkoncert med New York Philharmonics nye soloklarinettist Anthony McGill. Samtidig benyttes koncerterne som release-markering af den tredje CD i The Nielsen Project, nemlig Nielsens 5. og 6. Chefdirigent Alan Gilbert signerer CD’er i Avery Fisher Halls koncert efter den første koncert.

1. april 2015 – Udgivelse af sidste enkelt-CD i The Nielsen Project: De tre solokoncerter
Solister på indspilningen: Nikolaj Znaider (violin), Robert Langevin (fløjte), Antony McGill (klarinet)

Juni 2015 – Fødselsdagsfejring og release af The Nielsen Project-boks og bonus-tracks
New York Philharmonic, Dacapo Records og Det Danske Generalkonsulat inviterer til en levende musikalsk fejring af Carl Nielsens 150-års dag, som samtidig bliver dagen for udgivelsen af Nielsen Project-indspilningerne i en særlig jubilæums-boks med alle fire CD’er og et par digitale bonus-tracks i form af Maskarade- og Helios-ouverturerne. Flere detaljer om fødselsdagsbegivenheden offentliggøres i foråret.

Her er den nye CD

I dag udkommer New York Philharmonics indspilning af Carl Nielsens 5. og 6. symfoni, som blev indspillet i oktober. Det er komponistens to sidste og stærkt fremadskuende symfonier, som fuldender billedet af hans kunstneriske udvikling, og som har forsynet de efterfølgende generationer med symfonisk brændstof.

Læs, lyt og køb online

A CC Music Store Solution