English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Nyheder

05/09/2012

Når guitaren synger med

Guitaristen Jesper Sivebæk er aktuel med en ny CD for Dacapo Records med musik af Vagn Holmboe. Vi talte med ham om musikken, som han har fået et særligt forhold til undervejs.

 Hvordan fandt du på at indspille en CD med Holmboes musik?
"Det var lidt af en åbenbaring, da jeg begyndte at dykke ned i Holmboes guitarmusik i forbindelse med konservatoriets fejring af komponistens 100 års dag for nogle år siden. Jeg troede egentlig, at jeg kendte Holmboe godt allerede, men i de her værker fandt jeg helt nye sider af komponisten, og jeg var enig med mine kolleger, violinisten Johannes Søe og blokfløjtespilleren Bolette Roed om, at musikken helt klart burde indspilles på CD - også fordi flere af værkerne aldrig har været indspillet før."


Hvordan vil du beskrive Holmboes guitarmusik?

"Der er på én gang noget nyt og noget gammelt ved Holmboes guitarmusik - og så en fantastisk humor og opfindsomhed. Musikken er meget enkel, men jeg tror, at man som musiker skal passe på, at den ikke klinger for køligt. Helt konkret forsøger jeg selv at åbne nogle af de melodiske passager op ved at få guitaren til at "synge med" - selvom det ikke lige står i noderne. Fx gennem brug af flageoletter og campanella, som betyder at flere strenge klinger med, og giver mere resonans og spændende klangfarver. Som pedalen på et klaver eller en slags harpeeffekt."

Hvad har du som musiker fået ud af at indspille Holmboe?

"Jeg har virkelig fået Holmboes musik ind under huden gennem dette her forløb. Der er noget meget menneskeligt, en søgen og en eftertænksomhed, som jeg er meget tiltrukket af. Det er, som om musikken selv finder sin form undervejs. Men for at opnå den følelse, skal man virkelig kaste sig ind i musikken og kommunikere - og den indstilling er selvfølgelig noget, jeg kan bruge i andre musikalske sammenhænge også."

Hvad har været den største overraskelse for dig i arbejdet med Holmboes musik?
"Jeg kendte slet ikke Holmboes folkemusik-arrangementer for blokfløjte og guitar, men de er altså virkelig sjove! Holmboe var tydeligvis forelsket i folkemusikkens umiddelbarhed. Hans kone var af rumænsk afstamning, og musikken er skrevet til et af deres vennepar. Det er rigtig glad musik, som fungerer supergodt både til koncerter og på CD."

 

A CC Music Store Solution