English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Relaterede links

01/04/2011

Tonya Lemoh spiller Tarp - et mini-interview

Australskfødte Tonya Lemoh bor i København, men har gang i en imponerende international karriere som koncertpianist. Trods sit brede vingefang har Tonya med sit nye solo-album valgt at hive ganske ukendt klavermusik af den danske komponist Svend Erik Tarp (1908-94) frem i lyset. CD'en udkommer 10. april 2011 på Dacapo Records.

 

Hvordan opdagede du Tarps musik?


"På Musikvidenskabeligt Institut i København, hvor jeg underviser i klaverspil, fandt jeg en dag Tarps tre improvisationer liggende i en bunke. Jeg spillede dem igennem, og blev både begejstret og overrasket over denne her musik - af en komponist som jeg aldrig før havde hørt om! Jeg tænkte med det samme, at det ville være superfedt hvis jeg kunne komme til indspille Tarps værker på CD, da musikken er virkelig spændende, og det er helt oplagt at flere skal have glæde af den!"

"Jeg fik kontakt til seniorforsker Claus Røllum-Larsen på Det Kongelige Bibliotek, som hjalp med at finde flere noder og partiturer af Svend Erik Tarp. Så sad jeg på biblioteket og "læste" de forskellige værker igennem, og forestillede mig, hvad der ville virke bedst i en koncertsituation - og på CD. Heldigvis fandt jeg rigeligt med "seriøse" og spændende kompositioner - og så var det bare med at komme i gang!"

Hvordan vil du beskrive Tarps klavermusik? Hvad minder den om?

"Svend Erik Tarp var jævnaldrende med komponister som Herman D. Koppel og Vagn Holmboe, men hans musik er anderledes end deres, fordi den er mere fransk inspireret - mere flydende og mere farverig. Selvom han havde studeret komposition i Tyskland, Østrig og Holland, var Tarps musik mest præget af den musikalske ånd i den franske gruppe Les Six - det vil sige, en brillant, raffinerede neo-classiscist stil med strejf af impressionisme."

"I begyndelsen af sin karriere var Tarp meget optaget af, at hans musik skulle være tilgængelig og relativt enkelt at lytte til, men i virkeligheden kunne han slet ikke lade være med at eksperimentere. Og det er netop det, der gør musikken spændende! Hans senere værker viser tegn på et stort kunstnerisk temperament med en fascination for en unik klangverden og en storslået evne til at strukture kompositioner med både bredde og dybde."

Hvad er dit yndlingsværk på CD'en?

"Mit yndlingsværk er nok Tema med variationer, som har en fantastisk blanding af Tarps sædvanlig charme og lyrik, men som kaster sig ud i nogle meget spændende harmoniske felter. Det er et yderst velstruktureret værk, hvor hans tonesprog er meget personligt og originalt. Temaet minder i øvrigt lidt om Carl Nielsens kendte sang Æbleblomst. Jeg er også rigtig glad for suiten, som er et ungdomsværk på en meget charmerende måde. Det er måske en anelse umodent i stilen, en anelse kantet - men musikken er så fuld af liv og energi!"

A CC Music Store Solution