English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

04/04/2011

Med Langgaard i Hi-Fi Klubben

Langgaards drømmende musik mødte moderne teknik og hotellounge til sidste uges medlemsarrangement i Hi-Fi Klubben

Onsdag 31. marts havde Hi-Fi Klubben og Dacapo Records inviteret til et særligt, klassisk medlemsarrangement i Hi-Fi Klubbens store butik på Åboulevarden i København. Der var fuldt hus og lange ventelister til arrangementet, så forventningerne var store til aftenens live-optræden og til det særlige tekniske grej, som var stillet op til lejligheden.

Først oplevede vi den "virkelige" lyd af Langgaards drømmende klavermusik spillet af Berit Johansen Tange på det Steinway-flygel, som var installeret i butikken specielt til denne aften. Og lige bagefter lyttede vi næsten lige så andægtigt til samme musik - afspillet på aftenens stjerne-anlæg, som var fløjet ind fra Norge og blev præsenteret af salgschef Ole-Vidar Andersland fra Bowers & Wilkins.

Efter musikken var der brug for en forklaring - hvorfor mon musikken tog sig så forskelligt ud på anlægget og i virkeligheden? Producer Mikkel Nymand, som står bag flere af Dacapos prisbelønnede lydproduktioner, fortalte publikum om de særlige udfordringer ved at producere og afspille klassisk musik. Det drejer sig om at fange og gengive lyden i høj opløsning. Og så skal der helst afspilles i surround. For at få den optimale lyd af klassisk musik skal vi føle rummet, musikken er indspillet i. Og da Berit Johansen Tange har indspillet sin Langgaard-CD i den pragtfulde, varme akustik i Radiohusets Koncertsal (nu DKDM), oplever vi hvad netop dét rum gør ved musikken - men kun, hvis optagelsen og afspilningen er af tilstrækkelig høj kvalitet.

Aftenen endte mere løssluppent i Avenue Hotels såkaldte Yellow Lounge, hvor DJ Katrine Ring stod ved mixerpulten. Her oplevede vi Langgaards klange fra en ganske anden vinkel, nemlig som akkompagnement til kulørte drinks i loungens bløde lænestole. Et af DJ'ens originale påfund denne aften var en særlig "vridemaskine", hvor Langgaards musik blev spillet live af Berit Tange på et John-Cage-præpareret keyboard....

Alt i alt en spændende aften for de mange lyd-og Langgaard-entusiaster, som fik lov at være med. Hvad gamle Langgaard selv måtte mene om sin aften på Åboulevarden er en anden historie.


 

Berit Johansen Tange spiller Langgaard på Steinway-flygelet.

 
Hi-Fi Klubbens medlemmer og Dacapos gæster lytter koncentreret.
 
Producer Mikkel Nymand fra Timbre Music fortæller om surround sound (SACD) og fordelene ved at indspille og afspille klassisk musik i høj opløsning.
 
Teknik og flygel - side om side.
 
Produktchef fra B&W, Ole-Vidar Andersland, introducerer aftenens super-anlæg.
 
DJ Katrine Ring mixer Langgaards klavertoner i Avenue Hotels Yellow Lounge senere på aftenen.
Fotograf: Martin Gravgaard
A CC Music Store Solution