English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Relaterede links

01/11/2016

Smuglyt til ny officiel nordisk hymne

Nordisk hymne’ uropføres ved Nordisk Råds Prisuddeling tirsdag aften og vil for fremtiden blive sunget ved officielle begivenheder i Norden. Smuglyt til Sunleif Rasmussen og Kim Leines værk her.

I EU har man Beethovens ’An die Freude’, og nu har vi i de nordiske lande ’Nordisk hymne’. Sammen med forfatter Kim Leine (Nordisk Råds Litteraturpris 2013) står den færøske komponist Sunleif Rasmussen (Nordisk Råds Musikpris 2002) bag et nyt værk, der hylder det fællesnordiske samarbejde.

Sangen vil for fremtiden blive sunget ved officielle lejligheder i Norden såsom prisuddelinger, statsbesøg og kulturelle begivenheder. For Kim Leine har det været vigtigt, at ’Nordisk hymne’ bliver en sang, som alle i Norden kan tage til sig. Til Politiken udtaler forfatteren: ”Der skal være noget she loves you, yeah, yeah, yeah over sådan en hymne. Banaliteten er vigtig. I min sang ligger det banale i gentagelsen af ’jeg elsker, jeg elsker, jeg elsker’.”

Smuglyt til hymnen

’Nordisk hymne’ er oprindeligt skrevet for ensemble og kor, og det er i denne version, værket uropføres ved Nordisk Råds Prisuddeling tirsdag den 1. november. Man kan dog allerede nu lytte til sangen på Spotify eller købe den i iTunes i en version for fløjtekvintet og sopran – indspillet af Brahe Ensemble og Tóra Vestergaard.

Til Politiken siger Sunleif Rasmussen om den stemning, ’Nordisk hymne’ formidler: ”Meget nordisk musik har det der mørke i sig, og melankolien i sig. Og der er tit en jævn fordeling af lys og mørke. Det har jeg prøvet at ramme ved at sætte versene sammen to og to i et A-stykke og et B-stykke, det ene i dur, det andet i mol. Og så har jeg tænkt det som en kærlighedssang.”

Nordisk Råds Prisuddeling transmitteres live på DR.dk tirsdag den 1. november kl. 20:00.

Køb allerede nu ’Nordisk hymne’ for fløjtekvintet og sopran i iTunes, eller lyt til sangen på Spotify.

A CC Music Store Solution