English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

07/10/2014

Fra Valby over YouTube og Facebook til Warszawa

Anders Koppel fandt ung solist til ny CD-indspilning på utraditionel vis

Mange klassiske komponister bruger flere år på at skrive et værk, som kun bliver opført en enkelt eller få gange. Men for Anders Koppel er det lykkedes at skrive fire koncerter for marimba og orkester, som er blevet spillet til koncerter over 300 gange og i et utal af lande over hele verden. Det var oplagt, at koncerterne også skulle indspilles på CD - men det var lidt af en udfordring for komponisten at finde den helt rigtige solist.

Fra amatørvideo til CD-kontrakt
Efter at have hørt hundredevis af virtuose opførelser af sin første marimbakoncert – et af ny dansk musiks mest opførte værker overhovedet – fandt Anders Koppel sin drømmesolist til den første CD-indspilning ved et tilfælde. Den dengang 15-årige polske slagtøjsstuderende Marianna Bednarska havde spillet en sats fra koncerten til en skolekoncert, og hendes far havde lagt en videooptagelse af finalen ud på YouTube. Tilfældet ville, at en af dem, der så klippet fra hendes skolekoncert var 65-årige Anders Koppel selv, som fra sit hjem i Valby af og til tjekker internettet for nye opførelser af sin musik.

Da jeg så Marianna spille min musik, rejste hårene sig simpelt hen på mit hoved – selvom selve videooptagelsen var ganske primitiv”, fortæller Anders Koppel. ”Gennem årene har jeg altså hørt rigtig mange gode solister opføre mine marimbakoncerter. Men da jeg oplevede Mariannas enestående musikalitet vidste jeg simpelt hen, at det var hende, der skulle lave CD-indspilningen.

Se video

 


Anders Koppel gennemgår sine marimbakoncerter med 17-årige Marianna på konservatoriet i Warszawa (Foto: Barbara Bednarska)

Fra Valby over Warszawa til Aalborg

Anders Koppel søgte videre på nettet, fandt Marianna Bednarskas Facebook-profil og sendte hende en besked. Koppel sin drøm om at have hende som solist på premiereindspilningen af alle fire marimbakoncerter.

Først efter at CD-kontrakten med Dacapo Records, Aalborg Symfoniorkester og dirigent Henrik Vagn Christensen var på plads tog Anders Koppel fra Valby til Warszawa for at lytte mere indgående til sin 17-årige solist. ”Jeg var ærligt talt nervøs for, om min fornemmelse havde været rigtig. Men Marianna havde allerede lært alle mine fire marimbakoncerter – i alt over en times musik, som teknisk er yderst krævende. Og hun spillede musikken på en måde, jeg aldrig har hørt bedre."

Siden det første møde i 2010 har Anders Koppel og Marianna Bednarska arbejdet frem mod udgivelsen af den nye CD, som er  indspillet i surround sound og udkommer på Dacapo onsdag 22. oktober

 Anders og Marianna efter indspilningerne i Aalborg (foto: Barbara Bednarska)

A CC Music Store Solution