English English    Amerikanske dollars (skift)
Dacapo Forsiden
Dacapo - Danmarks Nationale Musikantologi

Nyheder

02/06/2016

Glemt dansk senromantik for første gang på CD

Randers Kammerorkester præsenterer ny CD med musik af senromantikeren Gustav Helsted på Den Sorte Diamant i København

Viljen til det markante og radikale udtryk var karakteristisk for den danske komponist og senromantiker Gustav Helsted. I slutningen af 1800-tallet ville Helsted sprænge grænserne og skabe ny musik, der gjorde op mod den pæne og tamme danske romantik.

Nu præsenterer Dacapo Records og Randers Kammerorkester en ny CD med musik af Helsted ved en release-koncert

Lørdag den 11. juni 2016 kl. 15
Dronningesalen
- Den Sorte Diamant, København

Der er gratis adgang til koncerten, og vi inviterer alle i publikum til efterfølgende reception i restauranten Søren K.

På programmet er bl.a. Helsteds symfonisk anlagte Decet, som er med på den nye CD - og man kan selvfølgelig købe CD'en ved koncerten.

 Kræsen, sær og utilnærmelig?
Med en særlig kombination af humor, sarkasme og intelligens var Gustav Helsted en markant personlighed i det københavnske musikliv. I 1891 komponerede han en sin Decet for fem strygere og fem blæserinstrumenter, der i danske øren var ny, dristig og anderledes. En samtidig kritiker beskrev Helsted som ”...en stærkt søgende kunstner, der vælger sine midler med yderst kræsen smag, og derfor kan synes sær og utilnærmelig”. Men i dag fremstår Decetten både charmerende og imødekommende med sit stærkt romantiske udtryk, og trods inspiration fra komponistens rejser til Tyskland, Frankrig og Italien er musikken tydeligt forankret i dansk tradition og karakter.

Fra støvede hylder til levende musik
Efter de første opførelser af Decetten i slutningen af 1800-tallet har partituret til værket i årtier samlet støv på Det Kongelige Biblioteks hylder. Men i hundredeåret for værket i 1891 spillede Randers Kammerorkester Decetten for første gang, og siden har den været en del af orkestrets rfaste epertoire. Nu kan man høre værket sammen med Strygekvartet op. 33 på en ny cd, hvor der bliver mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med den glemte danske senromantiker.

Ny nodeudgivelse
Parallelt med den nye CD-indspilning har Randers Kammerorkesters orkesterchef, David Riddell, udarbejdet en ny, kritisk udgave af partitur og instrumentstemmer, der udgives af forlaget Edition-S.
Frem for et håndskrevet partitur med overstregninger og noder, der ikke umiddelbart kan tydes, bliver det således muligt for danske og internationale ensembler at tage udgangspunkt i et nodemateriale, der gør det muligt at spille Decetten og dermed udbrede kendskabet til Gustav Helsted og hans musik. Det nye partitur og de nye instrumentstemmer præsenteres sammen med CD-udgivelsen den 11. juni i Den Sorte Diamant.

A CC Music Store Solution