Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

»Else Marie Pades betydning kan ikke overvurderes«

»Else Marie Pades betydning kan ikke overvurderes«

På albummet 'EMP RMX 333' remixer 11 elektroniske kunstnere Else Marie Pade – en oplagt måde at hylde den elektroniske pionér på, fortæller Henrik Marstal, som tog initiativ til CD’en.

14. december 2016

INTERVIEW · På albummet EMP RMX 333 remixer 11 elektroniske kunstnere Else Marie Pade – en oplagt måde at hylde den elektroniske pionér på, fortæller Henrik Marstal, som tog initiativ til CD’en.

 privateje.

Foto: privateje.

»Det er en konstant inspiration at have haft en dansk komponist, der allerede i 1950’erne arbejdede med elektronisk musik.« Musiker og musikforsker Henrik Marstal mødte Else Marie Pade første gang i 2001, da han sammen med Ingeborg Okkels interviewede den dengang ganske ukendte, 76-årige komponist til en portrætartikel i Dansk Musik Tidsskrift.

»For mig skabte Else Marie Pade som dansk komponist en slags baggrund, jeg kunne gå ud fra,« fortæller Marstal. »Som lytter er jeg jævnligt vendt tilbage til især perioden først i 1960’erne, hvor hun efter min opfattelse skabte nogle af sine allermest slidstærke værker.«

Artiklen til Dansk Musik Tidsskrift blev startskuddet til en omskrivning af nyere dansk musikhistorie. Dacapo udgav det følgende år CD’erne Glasperlespil og Face It – de to første udgivelser af Else Marie Pades elektroniske værker nogensinde – og unge danske elektroniske musikere opdagede pludselig, at deres kunstneriske miljø havde en historie. Da Else Marie Pade døde den 18. januar i år, 91 år gammel, besluttede Henrik Marstal derfor at samle en række af de musikere for at skabe hyldestalbummet EMP RMX 333 – a tribute to Else Marie Pade (1924-2016).

Et remix er en elektronisk hyldest

På den nye CD remixer 11 kunstnere hver især Pades båndkomposition Etude fra 1961. Det er den elektroniske musiks måde at ’genkomponere’ eller variere allerede kendt materiale på, fortæller Marstal. »Det er en ældgammel musikalsk praksis, som i denne verden fungerer sådan, at en lydfil bliver manipuleret, ændret eller på anden vis processeret. Derfor er det oplagt at hylde Else Marie Pade med et remixalbum.«

I 2012 fandt Marstal sammen med sangerinden Anna Lidell i konstellationen marstal:lidell, som bevæger sig inden for et drømmepoppet, elektronisk univers. Ud over egne kompositioner har duoen haft succes med at remixe forskellige partiturværker, senest Rued Langgaards orkesterværk Sfærernes musik, som de opførte på filmfestivalen CPH PIX i forrige måned og på Rued Langgaard Festival i efteråret 2015.

Cadeau til den frankofile side

I arbejdet med at remixe Etude har marstal:lidell taget udgangspunkt i Else Marie Pades inspiration fra det franske tonesprog. »Vi ønskede at hylde Else Marie Pades frankofile tilgang ved at lege med det franske,« fortæller Henrik Marstal. »Jeg spillede fx på min gamle Fender Mustang-bas og fik – med en husholdningssvamp klemt fast mellem kroppen og strengene – skabt en sound, der minder dels om de kendte Serge Gainsbourg-album fra årene omkring 1970, dels om baslinjerne hos den franske elektroniske duo Air.

Vi forsøgte at skabe et bas/tromme-fokuseret lydbillede, som også peger tilbage på Gainsbourg-pladerne. Og så lod vi Anna synge ordet 'Etude’ gennem en vocoder, hvor der efter fransk manér bliver sunget på alle tre stavelser af ordet, selvom det på fransk kun er et tostavelsesord.«

Hun var et holdepunkt

Ud over marstal:lidell medvirker etablerede elektroniske musikere som SØS Gunver Ryberg, Bjørn Svin, Jacob Kirkegaard, Band Ane og We Like We også på EMP RMX 333. Tilgangen til de 11 remix er lige så forskellig som kunstnerne bag, og bredden på udgivelsen vidner om, hvor stort et aftryk Else Marie Pade nåede at sætte på det elektroniske miljø i Danmark.

»Jeg tror slet ikke, det kan overvurderes, hvilken betydning det har haft for det elektroniske miljø, at man har vidst, at Else Marie Pade var her,« mener Henrik Marstal. »Hun var et holdepunkt for mange i miljøet, og det mærkede jeg også, da jeg spurgte deltagerne, om de ville være med på CD’en – der er en meget stor veneration for hende.

Der er afgjort også et kønsaspekt til stede. Især blandt kvindelige elektroniske musikere har Else Marie Pade alene ved sit eksempel som kvinde og komponist kunnet inspirere dem. Så derfor ønskede jeg også at give ikke mindst kvindelige kunstnere mulighed for at deltage på albummet.«

EMP RMX 333 – a tribute to Else Marie Pade (1924-2016) er netop udkommet på Dacapo.

EMP RMX 333
– a tribute to Else Marie Pade (1924-2016)

Else Marie Pade

marstall:lidell
Katrine Ring
Band Ane
SØS Gunver Ryberg
Christian Vogel
Bjørn Svin
We Like We
Jonas Olesen
Sandra Boss
Jacob Kirkegaard
Heidi Mortenson

Læs mere & Køb

  • Else Marie Pade

    EMP RMX 333 – a tribute to Else Marie Pade (1924–2016)

  • Else Marie Pade

    Aquarellen über das Meer; Illustrationer

  • Else Marie Pade

    Et glasperlespil

  • Else Marie Pade

    Face It

randomness